Rekordne temperature na severozapadu SAD

Izvor: VOA, 27.Jun.2021, 16:34

Rekordne temperature na severozapadu SAD

Rekordno visoke temperature zabeležene su u subotu širom severozapada Sjedinjenih Država. U Portlandu, u saveznoj državi Oregon, izmereno je 42,2 stepena Celzijusa, što je najviša temperatura ikada zabeležena u tom gradu. Portland je među najmanje osam gradova u Oregonu i u saveznoj državi Vašington u kojima su oboreni ili izjednačeni prethodni rekordi kada je reč o visokim temperaturama. U Sijetlu, u državi Vašington, u subotu je bilo 38,3 stepena, što je najtopliji dan u junu ikada i samo četvrti put da je temperatura u tom gradu bila toliko visoka. Reč je o potencijalno opasnoj situaciji za region u kojem mnogi žive bez klima uređaja zato što su im retko potrebni. Očekuje se da i u nedelju temperature budu značajno iznad normalnih nivoa, a taj trend će se nastaviti i naredne nedelje. U državama Vašington i Oregon, zvaničnici su ukinuli pandemijske restrikcije na centre u kojima građani mogu da se rashlade, bazene, bioskope i tržne centre. U Portlandu, Kongresni centar Oregon otvoren je za građane koji žele da se rashlade, a može da primi oko 300 ljudi. U mnogim prodavnicama su rasprodati klima uređaji i ventilatori. "Na osnovu dokaza širom sveta znamo da klimatske promene povećavaju učestalost, intenzitet i trajanje toplotnih talasa. Moraćemo da se na to naviknemo", ocenila je Kristi Ebi, profesorka na Univerzitetu države Vašington koja proučava globalno zagrevanje.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rekordno visoke temperature na saverozapadu SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2021

Rekordno visoke temperature zabeležene su u subotu širom severozapadnog dela Sjedinjenih Američkih Država, objavljeno je danas...U Portlandu, u saveznoj državi Oregon, izmereno je 42,2 stepena Celzijusa, što je najviša temperatura ikada registrovana u tom gradu. Portland je među najmanje osam...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.