Usvojena Deklaracija o mirnom rešenju konflikta u Nagorno Karabahu

Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena Deklaracija o mirnom rešenju konflikta u Nagorno Karabahu

Predsednici Rusije, Azerbejdžana i Jermenije Dmitrij Medvedev, Iljham Alijev i Serž Sarkasjan potpisali su danas deklaraciju o mirnom rešenju konflikta oko otcepljene azerbejdžanske enklave Nagorno Karabah, naseljene pretežno Jermenima.

"Razmotrili smo perspektive za političko rešenje za Nagorno Karabah u svetlu nastavka direktnog dijaloga između Azerbejdžana i Jeremenije, uz posredovanje Rusije, SAD i Francuske - koopredsednika Grupe Minsk OEBS", saopštio je Medvedev, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je pročitao tekst dokumenta.

Predsednici su se obavezali "da će se založiti za unapređenje situacije na južnom Kavkazu, kao i regionalne i političke bezbednosti, kroz političko rešenje konflikta na osnovu međunarodnih principa i zakona, kao i ranijih sporazuma usmerenih na stvaranje povoljnih uslova za ekonomski razvoj i sveobuhvatnu regionalnu saradnju".

Potpisnici deklaracije potvrdili su "značaj nastavka posredničkih napora Grupe Minsk OEBS" i istakli da mirovni proces treba da prate pravno obavezujuće međunarodne garancije, prenela je agencija Itar-Tas. Predsednici Jeremnije i Azerbejdžana složili su se da nastave rad na "usklađivanju političkih aspekata procesa rešenja (konflikta)" i "ministrima spoljnih poslova daju uputstva da ubrzaju pregovore, u saradnji sa potpredsednicima Grupe Minsk OEBS".

Tripartitni sastanak održan je u zamku Majndorf u okolini Moskve, a organizovan je na incijativu ruskog predsednika tokom njegove posete Jerevanu 20. i 21. oktobra. Pregovori o mirnom rešavanju konflikta oko Nagorno-Karabaha traju od 1992. godine u okviru Grupe Minsk OEBS. Azerbejdžan insistira na očuvanju svoje teritorijalne celovitosti, dok Jermenija štiti interese nepriznate republike, koja nije učesnik u pregovorima, podseća agencija RIA Novosti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Susret jermenskog I azerbejdžanskog predsednika oko Nagorno Karabaha.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Nov.2008

Predsednici Rusije, Jermenije I Azerbejdžana Dmit Medvedev,  Serž Sarksian I Ilham Aliev razgovaraće danas u Moskvi o rešenju za Nagorno Karabah. Ova azerbejdžanska regija u kojoj su većina Jermeni, ne priznaje vlast Bakua. Uz podr&scaron ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Razgovori o Nagorno-Karabahu

Izvor: B92, 02.Nov.2008

Moskva -- Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev razgovarao je sa predsednicima Azerbejdžana i Jermenije o konfliktu oko otcepljene azerbejdžanske enklave Nagorno-Karabah... Tripartitni sastanak se održava u zamku Majndorf u okolini Moskve, a organizovan je na incijativu ruskog predsednika tokom njegove...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.