Nedelja, 02.11.2008.

17:15

Razgovori o Nagorno-Karabahu

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev razgovarao je sa predsednicima Azerbejdžana i Jermenije o konfliktu oko otcepljene azerbejdžanske enklave Nagorno-Karabah.

Izvor: Tanjug

Default images

Tripartitni sastanak se održava u zamku Majndorf u okolini Moskve, a organizovan je na incijativu ruskog predsednika tokom njegove posete Jermeniji 20. i 21. oktobra. Nagorno-Karabah je deo Azerbejdžana pretežno naseljen Jermenima.

Kancelarija ruskog predsednika smatra da su "razgovori sazvani kako bi imali važnu ulogu u jačanju regionalne stabilnosti i bezbednosti, posebno u svetlu nedavne krize na Kavkazu i da potvrde posvećenost obe strane u konfliktu da postignu sporazum mirnim političkim sredstvima", izjavio je neimenovani zvaničnik Kremlja za agenciju Itar-Tas.

Ruski zvaničnik je istakao da se pozicija Rusije kada je reč o rešavanju pitanja Nagorno-Karabaha "ne zasniva na nametanju nekakve spoljne formule učesnicima konflikta", s obzirom da "glavna odgovornost za konačni izbor treba da leži na samim Azerbejdžancima i Jermenima".

Pregovori o mirnom rešavanju konflikta oko Nagorno-Karabaha traju od 1992. godine u okviru Grupe Minsk OEBS, čiji su kopredsednici Rusija, SAD i Francuska.

Azerbejdžan insistira na očuvanju svoje teritorijalne celovitosti, dok Jermenija štiti interese nepriznate republike, koja nije učesnik u pregovorima, podseća agencija RIA Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: