Usvojen paket reformi, Erdogan na korak od većih ovlašćenja

Izvor: N1 televizija, 16.Jan.2017, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen paket reformi, Erdogan na korak od većih ovlašćenja

Poslanici turskog parlamenta, u prvom krugu glasanja, glasali su za proširenje ovlašćenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Poslanici su kasno sinoć odobrili i poslednji 18. član paketa Ustavnih izmena i u skladu sa regulativama, pre početka druge runde glasanja i diskusije, sledi dvodnevna pauza.

Vladajuća stranka Pravde i razvoja je uz podršku Stranke nacionalnog pokreta iznela nacrt izmena koje će, kako je Erdogan istakao, doneti jače rukovođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << neophodno za sprečavanje formiranja slabih koalicionih Vlada, kao što je bilo u prošlosti.

Analitičari ističu da, ukoliko parlament da i konačno odobrenje paketu izmena, očekuje se da će na proleće biti održan referendum.

Najveća opoziciona Republikanska narodna stranka i prokurdska Narodna demokratska stranka snažno su protiv izmena.

Reforme će predsedniku omogućiti da objavljuje dekrete i da bude član određene političke partije. Planom je predviđeno da predsednički i opšti izbori budu održani 2019. godine i da šef države ima maksimalno dva petogodišnja mandata.

Za usvajanje nacrta mera neophpodna je podrška najmanje 330 poslanika u 550-članom parmanetu. AKP ima 316 i MHP 39 poslanika.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.