Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jan.2017, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski parlament podržao ustavne reforme

ANKARA - Poslanici turskog parlamenta podržali su sinoć kontroverzne ustavne reforme koje predviđaju proširenje ovlašćenja predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kako je prenio AFP, poslanici su podržali i posljednji, 18. član novog ustava poslije maratonske debate koja je trajala skoro cijelu nedjelju.

Predviđeno je da u srijedu, 18. januara, bude održan i drugi krug glasanja u parlamentu.

Mediji navode da su 344 poslanika bila za, 131 protiv. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Predložene promjene ustavnih amandmana trebalo bi da omoguće predsjedniku da bude glavni nosilac izvršne vlasti, da imenuje Vladu, predlaže budžet i proglašava vanredno stanje u državi.

Izmjenama bi se i broj mjesta u parlamentu povećao sa 550 na 600, redukovala minimalna starost članova parlamenta sa 25 na 18 i uredilo da se predsjednički i parlamentarni izbori održavaju istog dana.

Glavne opozicione stranke ističu da će time previše moći biti u Erdoganovim rukama.

Sa druge strane, vlada smatra da će jak predsjednički sistem smanjiti nestabilnost u zemlji, a premijer Binali Jildirim kazao je da postoji velika potreba za ustavnim reformama, najviše zbog terorizma.

Reforma će Erdoganu omogućiti da imenuje i smjenjuje ministre u vladi, da odlučuje o rukovodstvu vladajuće stranke i da vlada do 2029, a takođe predviđa predsjedničke i opšte izbore 2019, sa maksimalno dva petogodišnja mandata.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

E SAD JAŠE KO PRAVI SULTAN: Turski parlament podržao Erdoganovu diktaturu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2017

Poslanici turskog parlamenta podržali su sinoć kontroverzne ustavne reforme koje predviđaju proširenje ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana..Kako je preneo AFP, poslanici su podržali i poslednji, 18. član novog ustava posle maratonske debate koja je trajala skoro celu nedelju. Predviđeno...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.