PODRŽANE REFORME Turski parlament odobrio proširenje ovlašćenja Erdoganu

Izvor: Blic, 16.Jan.2017, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PODRŽANE REFORME Turski parlament odobrio proširenje ovlašćenja Erdoganu

Poslanici turskog parlamenta podržali su večeras kontroverzne ustavne reforme koje predviđaju proširenje ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kako je preneo AFP, poslanici su podržali i poslednji, 18. član novog ustava posle maratonske debate koja je trajala skoro celu nedelju.

Predviđeno je da u sredu, 18. januara, bude održan i drugi krug glasanja u parlamentu

Mediji navode da su 344 poslanika bila za, 131 protiv.

Predložene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << promene ustavnih amandmana trebalo bi da omoguće predsedniku da bude glavni nosilac izvršne vlasti, da imenuje Vladu, predlaže budžet i proglašava vanredno stanje u državi.

Izmenama bi se i broj mesta u parlamentu povećao sa 550 na 600, redukovala minimalna starost članova parlamenta sa 25 na 18 i uredilo da se predsednički i parlamentarni izbori održavaju istog dana.

Glavne opozicione stranke ističu da će time previše moći biti u Erdoganovim rukama.

Sa druge strane, vlada smatra da će jak predsednički sistem smanjiti nestabilnost u zemlji, a premijer Binali Jildirim kazao je da postoji velika potreba za ustavnim reformama, najviše zbog terorizma.

Reforma će Erdoganu omogućiti da imenuje i smenjuje ministre u vladi, da odlučuje o rukovodstvu vladajuće stranke i da vlada do 2029, a takođe predviđa predsedničke i opšte izbore 2019, sa maksimalno dva petogodišnja mandata.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Usvojene kontroverzne ustavne reforme, Erdoganu još više moći

Izvor: Radio 021, 16.Jan.2017

Poslanici turskog parlamenta podržali su kontroverzne ustavne reforme koje predviđaju proširenje ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana...Poslanici su podržali i poslednji, 18. član novog ustava posle maratonske debate koja je trajala skoro celu nedelju...Predviđeno je da u sredu, 18....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.