Izvor: RTS, 04.Jul.2020, 17:48

Ustavni amandmani stupili na snagu, šta je novo u Rusiji

Pored mogućnosti da se predsednik Vladimir Putin kandiduje za još dva mandata, ustavni amandmani usvojeni na referendumu u Rusiji tiču se i imuniteta od sudskog progona, braka, sekularnosti države, ruske teritorije...
Ustavni amandmani, za koje se na referendumu izjasnilo gotovo 78 odsto glasača, stupili su danas na snagu. 

Osim što izmene ustava Putinu omogućuju još dva mandata, do 2036. godine, svi bivši ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednici dobijaju imunitet od sudskog progona.
Takođe, prema novom Ustavu brak se definiše kao zajednica muškarca i žene, svoje mesto je u Ustavu dobio i ruski jezik, a spominje se i "vera Rusa u Boga", ali će zemlja ostati sekularna država.
Zabranjivaće se davanje ruske teritorije drugim zemljama, što analitičari povezuju s aneksijom Krima.
Promene onemogućavaju, kako primećuje Hina, protivniku ruskog predsednika Alekseju Navaljnom da se kandiduje za najvišu političku funkciju sledećih 15 godina, jer svaki predsednički kandidat mora da živi u Rusiji najmanje 25 godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.