Ustanove kulture i nacionalni značaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2016, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustanove kulture i nacionalni značaj

Na teritoriji Srbije postoji 60 ustanova kulture od nacionalnog značaja, dok ih je u Vojvodini oko 15. Taj status stekle su usvajanjem Zakona o kulturi 2009. godine, a nedavnim usvajanjem njegovih izmena, Skupština Srbije ukinula je postojanje tih ustanova.

Dok sa jedne strane dolaze negativni komentari na odluku parlamenta da usvoji predloge izmene Zakona o kulturi, i ukine ustanove kulture od nacionalnog značaja, sa druge strane čuju se suprotne reakcije.

"Ne vidim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neki veliki problem u tome. Prosto, niko od nas neće izgubiti taj status, nego ćemo svi biti vraćeni u vreme kada ga nismo ni sticali. Sve ove ustanove kulture koje su pobrojane kao ustanove kulture od nacionalnog značaja u suštini to i jesu. Svaka ta ustanova radi svoj posao na osnovu Zakona – niti smo ga ranije radili gore, niti ga sada radimo bolje, niti smo imali neki bolji ni povlašćeni položaj", kaže Ljilja Bogić, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

U drugim ustanovama kulture naglašavaju da im takva zakonska potvrda nacionalnog značaja nikada nije ni bila potrebna samo kao statusni simbol, jer one radom najbolje potvrđuju svoj nacionalni značaj.

"Mi smo Srpsko narodno pozorište – najstarija teatarska profesionalna institucija koja neprekidno radi od 1861. Ako je takva institucija – pored svih nagrada sa Bitefa, Sterijinog pozorja, posle činjenice da je opera u Kanu na Armel festivalu nastupala, da su nam baletske predstave bile širom sveta – ako mi treba da dokazujemo to, onda je to besmisleno. Mi smo pristali da dokazujemo taj status da bismo ga stekli ne zbog ugleda, nego upravo zato da bismo bili finansirani na drugačiji način. Tu nas je država izneverila", objašnjava Aleksandar Milosavljević, upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

U Srpskom narodnom pozorištu upozoravaju na katastrofalan položaj pozorišta u Srbiji, i podsećaju na to da ni Zakon o kulturi, koji je 2009. omogućio postojanje ustanova kulture od nacionalnog značaja, zapravo nije doneo ništa novo, jer nisu bila doneta podzakonska akta za poseban način finansiranja takvih ustanova, koje nedavnim usvajanjem izmena Zakona više ne postoje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.