Uskoro prvi crnogorski riječnik narodnog i književnog jezika

Izvor: Press, 03.Jul.2013, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro prvi crnogorski riječnik narodnog i književnog jezika

Kako je „Vijestima“ rečeno iz CANU rečnik će imati više tomova i uvažavaće aktuelnu gramatiku i pravopis crnogorskog jezika.
Rad na prvom rečniku crnogorskog jezika počeo je pre dve godine, ali je intenziviran od aprila nabavkom savremenog skenera za knjige, koji je novina ne samo u Crnoj Gori nego i u svetu. Takođe, kreiran je namenski softver prema lingvističkim zahtevima za digitalnu obradu.
“Koristimo sva raspoloživa sredstva da bismo digitalizovali naše izvore, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << skratili smo na taj način vreme i uradili ono što je preduslov da se radi rečnik- bazu podataka”, ističu iz CANU.
Planirano je da se nakon početka prve faze, u kojoj je angažovano šest stručnjaka, publikuje registar reči koje će u kasnijoj fazi biti predmet leksikografske obrade i uređenja odrednica.
Za realizovanje ovog projekta, 2011. godine formiran je Savet projekta, za čijeg je tada koordinatora izabrana profesor dr Tatjana Bečanović.
U Savetu su 17 istaknutih naučnika i stručnjaka iz različitih oblasti i to telo je donelo odluku da izdanje „Rječnika“ bude ćirilično uz napomenu da se u kasnijim fazama može uraditi i latinično izdanje „jer Crna Gora treba da njeguje i jedno i drugo pismo“.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

CANU objavljuje rečnik crnogorskog jezika

Izvor: NaDlanu.com, 03.Jul.2013

Crnogorska akademija nauka i umetnosti (CANU) objaviće do kraja godine registar sa više od 40.000 reči koje će biti osnov za izradu prvog „Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika“...Kako je podgoričkim „Vijestima“ rečeno iz CANU, rečnik će imati više tomova i uvažavaće...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.