Зашто су деца у Данској толико емпатична? На овај начин постају срећније одрасле особе

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Maj.2024, 13:01

Зашто су деца у Данској толико емпатична? На овај начин постају срећније одрасле особе

Можда би активно подстицање саосећања код деце, по узору на Данску, у будућности од њих створило срећније одрасле особе. Фото: Pexels/Shvets Писали смо о томе који модел родитељства и васпитања деце је заступљен у Шведској, а сада ћемо „скокнути“ до Данске, где деца важе за веома саосећајне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << малишане.
Дански образовни систем има обавезан национални програм назван „Корак по корак“, који се спроводи већ од предшколског узраста. Деци се показују слике дечјих лица која приказују различите емоције: тугу, страх, љутњу, фрустрацију, срећу итд.
„Деца разговарају о тим сликама и покушавају речима да изразе шта приказано дете осећа, те тако уче да препознају сопствене и туђе емоције. Тако се уче емпатији, решавању проблема, самоконтроли и читању туђих израза лица“, пише Ибен Дисинг Сандел у књизи „Дански одгој деце“.
Кључно обележје тог програма јесте да васпитачи и деца не износе судове о емоцијама, него их само препознају и уважавају.
Други програм, САТ сет, стиче све већу популарност. Служи повећању емоционалне свести и емпатије те је фокусиран на вербализовање искустава, мисли, осећања и осета.
САТ сет садржи картице с приказима лица, мерне штапиће за мерење интензитета емоција и приказе људског тела у које учесници могу уцртати телесне видове емоција и места емоција у телу. Он садржи и прибор назван Мој круг, па деца у различите делове круга уцртавају своје пријатеље, чланове породице, стручне особе и странце, што им помаже у разумевању места других особа у њиховом животу“, наставља Сандел.
У школама деца која не воле да деле седе крај великодушне деце Постоји и програм Без насиља, у који су укључена деца од три до осам година, а у склопу којег разговарају о вршњачком насиљу и задиркивању те уче да буду брижнији према другима.
Други, мање очигледан, пример учења емпатије у данским школама јесте спајање деце која имају различите предности и слабости. Примера ради, ученици који су бољи у учењу седе уз ученике који нису тако добри у учењу, дете несклоно дељењу седи поред несебичног детета итд.
„Циљ је да ученици увиде како свако има неку позитивну особину и покушају међусобно да помогну у достизању следећег нивоа. Такав систем подстиче сарадњу, тимски рад и поштовање“, каже Сандел.
Емпатија је један од кључних фактора лидерске, предузетничке, менаџерске и пословне успешности. Смањује вршњачко насиље, повећава способност опраштања, увелико побољшава међуљудске односе и учвршћује друштвену повезаност.
„Истраживања показују да су емпатични тинејџери успешнији од нарцисоиднијих вршњака, јер њима управља сврха. Размислите ли мало о томе, схватићете да има смисла. Успешни људи не раде сами; сваком од нас за позитивне резултате потребна је подршка других“, наглашава Сандел.
Можда би активно учење емпатије код деце, по узору на Данску, у будућности од њих створило срећније одрасле особе.
Bilo koja od ovih promena u telu zahteva intervenciju lekara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто су деца у Данској толико емпатична? На овај начин постају срећније одрасле особе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.