Ukrajinski graničari ranjeni u Lugansku, civili u Slavjansku, Krim prešao na rusku rublju

Izvor: Večernje novosti, 02.Jun.2014, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski graničari ranjeni u Lugansku, civili u Slavjansku, Krim prešao na rusku rublju

LUGANSK/SLAVJANSK - Proruske snage na jugoistoku Ukrajine ranile su nekoliko graničara u napadu nedaleko od Luganska, dok je ukrajinska vojska ranila pet civila u vojnoj operaciji u Slavjansku, javili su ruski i zapadni mediji pozivajući se na izjave ukrajinskih vlasti ili proruskih milicija. Ukrajinski vojnici ranili su sinoć pet civila tokom vojne operacije u Slavjansku, saopštila je danas gradska narodna milicija ruskoj novinskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << agenciji Interfaks. "Pet civila je ranjeno u sinoćnoj vatri iz helikoptera na grad. Pucnjava se završila oko 21 čas po moskovskom vremenu", naveo je štab narodne milicije u Slavjansku. U izveštaju se dodaje i da su vojnici pucali na nekoliko gradskih naselja i da su se stanovnici Slavjanska pripremali da provedu prošlu noć u skloništima, preneo je Glas Rusije. U međuvremenu je ukrajinska Državna granična služba saopštila da su u toku borbe proruskih snaga i graničara kod kasarne u Lugansku i da je nekoliko vojnika ranjeno. Zvaničnici su naveli da je oko 100 naoružanih proruskih snaga napalo graničnu ispostavu u Lugansku - veliki ukrajinski pogranični grad nedaleko od ruske granice, u ranim jutarnjim časovima. Graničari su odgovorili vatrom na napadače čiji je broj porastao na 400 nekoliko sati kasnije, javila je američka agencija AP. Sukob između ukrajinske vojske i proruskih snaga na istoku Ukrajine eskalirao je prošle nedelje pošto su pripadnici milicija pokušali da zauzmu međunarodni aerodrom u Donjecku i u sukobima kod aerodroma oborili ukrajinski vojni helikopter.KRIM PREŠAO NA RUSKU RUBLjU Krim je prešao na rusku rublju, pa se ukrajinska grivna na tom poluostrvu, koje je sredinom marta proglasilo nezavisnost od Ukrajine i pripojilo Rusiji, smatra stranom valutom. Glas Rusije piše da su u prodavnicama uklonjeni dvojni cenovnici, a karte u gradskom i prigradskom saobraćaju kupuju se samo u rubljama. Pored toga, plate, penzije i socijalna pomoć će se isplaćivati samo u ruskoj valuti. Grivna će se menjati po kursu koji su utvrdile kreditne organizacije na Krimu, a rublja je takođe postala jedina zakonska valuta za gotovinska i bezgotovinska plaćanja.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Žestoki sukobu na istoku Ukrajine

Izvor: NTV.rs, 02.Jun.2014

Proruska milicija napala je graničnu ispostavu automatskim oružjem i minobacačima u ranim jutarnjim satima kod Luganska i za sada ima pet mrtvih i najmanje 17 ranjenih. Ukrajinska vojska je ranila pet civila u vojnoj operaciji u Slavjansku, javili su ruski i zapadni mediji pozivajući se na izjave...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.