Ukrajinska vojska u akciji, Moskva uznemirena

Izvor: Press, 16.Apr.2014, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinska vojska u akciji, Moskva uznemirena

Aktivisti “narodne milicije” saopštili su da su spremni da brane ulaze u Kramatorsk koji su nadletali ukrajinski vojni avioni i helikopteri, dok je u obližnji Slavjansk navodno ušla ukrajinska vojska na tenkovima, ali tamo još nema znakova borbe.

Većina medijskih informacija sa lica mesta bazira se na izjavama neimenovanih svedoka koji su pominjali još žrtava, a prema njihovim tvrdnjama jedan avion ukrajinske armije oboren je iznad Kramatorska, dok su u napadu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na aerodrom učestvovali plaćenici američkog „Blekvotersa“.

Aktuelni ukrajinski predsednik Aleksandar Turčinov potvrdio je da je pokrenuta specijalna vojna operacija na jugoistoku „u cilju zaštite građana“, ali armija nije iznela podatke o eventualnim gubicima.

Zamenik ukrajinskog premijera Vitalij Jarema izjavio je da su u Slavjansku i Kramatorsku primećeni pripadnici 45. vazdušno-desantne divizije ruske armije, koji su pojačali prorusku “narodnu miliciju” u ovim gradovima.

Međutim, Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina odbacio je takve tvrdnje i izjavio da na istoku Ukrajine nema ruskih vojnih snaga, naglašavajući da su apsurdni navodi o prisustvu ruske vojske u toj zemlji.

"Te tvrdnje su apsurdne, tamo nema ruskih vojnika", rekao je Peskov novinarima, preneo je Rojters.

On je sugerisao da zapadne vlade namerno ignorišu ruska uveravanja o tom pitanju i istakao da čovek može samo da izrazi zbunjenost činjenicom da "oni više vole da ne čuju sve izjave ruske strane".

Moskva je odbacila tvrdnje iz EU o umešanosti u oružani sukob na jugositoku Ukrajine, ocenivši da su one neprihvatljive, kao i da bi dalje sankcije prema Rusiji bile nepravedne i kontraproduktivne.

"Krajnje je vreme da EU shvati da ako zaista pokušava da igra ozbiljnu i pozitivnu ulogu u smirivanju ukrajinske krize, mora da se distancira od pristrasnog pristupa, zasnovanog na podršci određenoj strani u konfliktu", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Rusija je oštro kritikovala izveštaj Kancelarije Ujedinjenih nacija za ljudska prava u kojem se kaže da su etnički Rusi u istočnoj Ukrajini lažno tvrdili da su izloženi napadima kako bi opravdali mešanje Rusije, rekavši da je izveštaj "jednostran, ispolitiziran i neobjektivan".

"Stiče se utisak da je izveštaj fabrikovan kako bi odgovarao unapred donetim zaključcima", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U izveštaju, koji je sačinjen na osnovu dve prošlomesečne posete pomoćnika generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivana Šimonovića, piše da "iako je bilo nekih napada na zajednicu etničkih Rusa, oni nisu bili sistematski, niti su bili rasprostranjeni".

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da Moskva očekuje od UN da osude nasilnu akciju Kijeva na jugoistoku Ukrajine.

Putin je u telefonskom razgovoru sa Banom izrazio zabrinutost zbog pokretanja vojne ofanzive i naglog pogoršanja situacije, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je posebno istakao da od UN i međunarodne zajednice očekuje osudu “nelegalnih” akcija u Ukrajini.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Ukrajina, napeto uoči mirovnih pregovora

Izvor: RTS, 16.Apr.2014

Proruski aktivisti zauzeli zgradu gradske skupštine u Donjecku. U Slavjansk ušli oklopni transporteri sa ruskim zastavama. Naglo zaoštravanje sukoba stavlja Ukrajinu na ivicu građanskog rata, kaže Vladimir Putin...10.15 - Arsenij Jacenjuk rekao da Rusija "izvozi terorizam" u Ukrajinu, prenosi Rojters. ..10.00...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.