Izvor: Vostok.rs, 03.Mar.2016, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 02.03.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 02.03. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 


 
VIDEO VESTI



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 02.03
.



Kijevske snage prekršile primirje 43 puta - Saopštenje Ministarstva odbrane DNR:
Kijevske snage su prekršile primirje 43 puta i granatirale teritoriju Donjecke Republike 157 puta. U granatiranju neprijatelj koristi oružje zabranjeno sporazumima iz Minska: minobacače kalibra 120 mm - trideset puta, minobacače 82mm - četrdeset puta, kao i pešadijska borbena vozila - trideset puta, PAT-ove i lako naoružanje.

Kijevske snage su granatirale područje Zajceva, Spartaka, Mihailovke, Žabičeva, kao i područje aerodroma u Donjecku, Volvo centar i Petrovski okrug grada Donjecka iz pravca Krasnogorovke, Mariinke, Opitnoie.

Tokom protekla 24 časa Vojska DNR je registrovala koncentraciju ljudstva, naoružanja i vojne opreme u blizini linije kontakta:

- U Novobakhmutovki (10 km od kontakt linije) koncentracisano je pet motorizovanih artiljerijskih sistema, do trideset pešadijskih borbenih vozila i četrdeset vozila sa ljudstvom;

- U Berdijanskoe su registrovana četiri motorizovana artiljerijska sistema.

Takođe, nastavljamo da registrujemo činjenice međusobnih granatiranja između kijevskih snaga i nacionalista. Dakle, juče, u blizini lokaliteta Džeržinska došlo je do još jednog oružanog sukoba sa upotrebom teškog oružja, tokom kojih je bilo žrtava na obe strane.

Prema informacijama iz naših izvora, gubici među kijevskim snagama kao rezultat sopstvenih granatiranja je do dvadeset vojnika, uključujući ranjene.



 
 
Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 02.03.



EU namerava da produži individualne sankcije Rusiji - EU još nije donela konačnu odluku o produženju antiruskih sankcija, ali je Brisel sklon tome da ostavi na snazi sankcije protiv fizičkih lica iz Rusije, DNR i LNR.

EU namerava da na pola godine produži sankcije protiv fizičkih i pravnih lica iz Rusije i Ukrajine koje ističu 15. marta, ali konačno rešenje još nije doneto, rekao je evropski izvor.

„Produženje se predviđa na pola godine. U svakom slučaju, sada su takvi planovi. Međutim, konačna odluka još nije doneta“, rekao je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Sankcije protiv Rusije su uvele SAD i EU 2014. godine zbog situacije u Ukrajini i ulaska Krima u sastav Ruske Federacije. U decembru 2015. godine one su zvanično produžene.

Kremlj je odgovorio na sankcije uvođenjem embarga na uvoz prehrambenih proizvoda.

Poljska ne može da utvrdi tačan broj izbeglica iz Ukrajine
 - Poljske vlasti tvrde da su primile oko milion izbeglica iz Ukrajine. Istovremeno, ukrajinska strana insistira da su to uglavnom ekonomski migranti, piše „Dojče vele“.

Varšava i Kijev ne mogu da se dogovore oko statusa Ukrajinaca na teritoriji Poljske. Jedna strana ih smatra izbeglicama, a druga insistira da državljani Ukrajine idu u Poljsku radi posla.

Premijer Poljske Beata Šidlo tvrdi da je njegova zemlja prihvatila milion ukrajinskih izbeglica, dok ambasador Ukrajine Andrej Dešica smatra da se radi o ekonomskim migrantima.

Pored toga, navodi se da je Varšava za poslednjih godinu dana izdala ukrajinskim gastarbajterima više od 900.000 viza.

„Prema zvaničnim podacima, od početka konflikta u Ukrajini status izbeglice u Poljskoj je dobilo samo četvoro od 5.328 državljana Ukrajine koji su tražili azil. Svi drugi su ekonomski migranti“, izjavio je ukrajinski ambasador.

Istovremeno, predstavnik Saveza Ukrajinaca u Poljskoj Miroslav Čeh je izjavio da je 70 odsto Ukrajinaca stiglo u Poljsku iz zapadne Ukrajine radi posla, zbog čega ih ne treba svrstavati u izbeglice.

„Dojče vele“ navodi kao primer jednu čistačicu iz Ternopolja, koja je već 20 puta dobila radnu dozvolu u Poljskoj jer ne može da nađe posao u svojoj zemlji.

Šef Centra za migraciona istraživanja Varšavskog univerziteta Macej Dušik kaže da oko pola miliona Ukrajinaca u Poljskoj uglavnom obavlja niskokvalifikovane poslove u građevinarstvu i u poljoprivrednom sektoru.

Predstavnici ukrajinske strane okrivljuju Poljake da koriste problem migranata iz Ukrajine za svoje ciljeve, kako ne bi morali da prime izbeglice sa Bliskog istoka. A opozicioni poljski političari tvrde da Varšava pokušava da falsifikuje podatke, kako bi „pokazala pretnju sa istoka“, prenosi „Dojče vele“.

Lavrov i Keri razgovarali o Ukrajini i Siriji
 - Šefovi diplomatija Rusije i SAD Sergej Lavrov i Džon Keri razgovarali su telefonom o realizaciji rusko-američke inicijative o prekidu vatre u Siriji i potvrdili značaj zajedničke koordinacije pre svega u vojnom smislu, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Lavrov i Keri su se dotakli i realizacije Minskog sporazuma i istakli važnost pronalaska rešenja za krizu na jugoistoku Ukrajine.

Kapetan Vojske DNR Dejan Berić uzeo pod starateljstvo dečiji dom sa 20 siročadi
 - Dobrovoljac iz Srbije, kapetan Narodne vojske DNR Dejan Berić uzeo je pod starateljstvo dečiji dom za siročad i pomaže njegovoj domaćici Lidiji Kovaljevoj da obezbedi sve što je neophodno za 20 siročadi.




Video vesti za 02.03.



MO DNR o situaciji na frontu

Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.