Uhapšen Brat broj dva

Izvor: Politika, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen "Brat broj dva"

Nuon Če, ideolog Crvenih Kmera i projektant kambodžanskih polja smrti, prebačen u Pnom Pen gde će odgovarati pred specijalnim sudom za ratne zločine

Iz kuće u dubini kambodžanske džungle na severozapadu zemlje, uz granicu sa Tajlandom, gde je spokojno živeo proteklih godina, juče u zoru izveden je Nuon Če (82) i helikopterom prebačen u Pnom Pen. Reč je o nekadašnjem drugom čoveku ultramaoističkog pokreta Crvenih Kmera čija je politika istrebljenja sopstvenog naroda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dovela do nestanka oko 1,7 miliona ljudi ili petine stanovništva.
Kako javljaju agencije, Nuon, u kmerskoj hijerarhiji označavan kao "Brat broj dva", smešten je u pritvorsku jedinicu specijalnog kambodžanskog suda i protiv njega je tokom dana zvanično podignuta optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Zakasnelo hapšenje najbližeg saradnika kmerskog vođe Pola Pota probudilo je nadu da će odgovornost za nezamislive zločine poneti bar neko iz vrha piramide vlasti koja je u drugoj polovini sedamdesetih godina proteklog veka pretvorila celu Kambodžu u nepregledno stratište, zemlju masovnih danonoćnih likvidacija i nebrojenih žrtava gladi, bolesti, prisilnog rada.

Po poretku stvari najodgovorniji, tvorac i čelnik pokreta Pol Pot otišao je na onaj svet nekažnjen 1998. godine, a smrt je bila brža od pravde i u slučaju kmerskog vojnog komandanta Ta Moka, zvanog Kasapin. Ovaj drugi je doduše bio pritvoren, ali suđenje nije dočekao, što nije čudo s obzirom na to da su pripreme i dogovori oko formiranja specijalnog tribunala trajali punih sedam godina. Kambodžanski tribunal za razliku od Haškog, čiji su osnivač Ujedinjene nacije, predstavlja pravosudnu mešavinu međunarodnog i lokalnog suda sa trojicom kambodžanskih i dvojicom stranih sudija u pretresnom veću. Osim toga, i budžet od 56 miliona dolara limitiran je na tri godine, što bi trebalo da garantuje veću efikasnost, dok je maksimalna predviđena kazna, kao i u Hagu, doživotna robija.

Sud je zvanično osnovan prošle godine, a prvi protiv koga je optužnica podignuta i prvi koji je pritvoren je Kang Kek Ijeu, pod nadimkom Duk, bivši komandant zatvora S-21 u samom Pnom Penu gde je između 1975. i 1979, bilo zatvoreno 17.000 civila od kojih je najveći broj pogubljen u okolini grada, a na mestu egzekucije danas se nalazi muzej sa lobanjama žrtava kao podsetnik na vreme užasa.

Za Nuon Čea, po struci pravnika, navodi se da je bio ideolog pokreta i idejni tvorac polja smrti, sistematskog uništavanja stanovništva i jedinstvene vrste zločina takozvanog autogenocida. Pored njega i Duka očekuje se da optužnica bude podignuta protiv još nekolicine bivših kmerskih lidera. Mada imena nisu pomenuta, pretpostavlja se da hapšenje ovoga puta neće mimoići nekadašnjeg šefa države Kije Sampana i ministra spoljnih poslova Ijeng Sarija. Poput Nuon Čea, i oni se praktično nisu krili već su bili samo sklonjeni u nekadašnjem uporištu Kmera u Pailinu, odakle je Nuon juče odveden.

D. Dragić



[objavljeno: 20.09.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.