Izvor: RTS, 06.Avg.2021, 17:46

UN: Rat u Avganistanu ušao u smrtonosniju fazu

Specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Avganistan Debora Lajons rekla je u Savetu bezbednosti da je rat u Avganistanu ušao je u novu, smrtonosniju i razorniju fazu sa više od 1.000 civila ubijenih u poslednjih mesec dana tokom ofanzive talibana.
Lajonsova je poručila da strana koja je iskreno posvećena rešenju postignutom pregovorima ne bi rizikovala tolike civilne žrtve jer bi shvatila da će proces pomirenja biti veći izazov što se više krvi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prolije", rekla je Lajonsova, preneo je Rojters.

U poslednjem razvoju događaja talibanski pobunjenici zauzeli su glavni grad jedne avganistanske provincije i ubili visokog predstavnika vlade za medije u prestonici, Kabulu.
Portparol policije u južnoj provinciji Nimroz rekao je da je glavni grad Zaranj pao u ruke tvrdokornih islamista zbog nedostatka pomoći centralnih vlasti koje podržava Zapad.
Boreći se za ponovno uspostavljanje strogog islamskog režima 20 godina nakon što su ih snage predvođene SAD svrgnule s vlasti, talibani su intenzivirali svoje ratne operacije protiv Vlade.
Talibani su zauzeli desetine okruga i graničnih prelaza poslednjih meseci i izvršili pritisak na nekoliko glavnih gradova provincija, uključujući Herat na zapadu i Kandahar na jugu, u trenutku kada se strane trupe povlače iz Avganistana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.