UN: Mine su i dalje opasne za civile, humanitarce i mirorvnjake

Izvor: Blic, 03.Apr.2015, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Mine su i dalje opasne za civile, humanitarce i mirorvnjake

Međunarodni dan borbe protiv mina ove godine se obeležava pod parolom "Više od mina", čime se ukazuje na opasnost sa kojom se suočavaju civili, humanitarni radnici, mirovnjaci i razvojne agencije u ratnim zonama i državama koje se oporavljaju od sukoba, saopštile su UN.

Međunarodni dan borbe protiv mina obeležava se svakog 4. aprila prema odluci Generalne skupštine UN iz 2005. godine.

U protekloj deceniji ostvaren je veliki napredak u eliminaciji opasnosti od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mina, uz učešće 162 države potpisnice Konvencije iz Otave o protivpešadijskim minama.

Samo prošle godine uništeno je više od 400.000 mina i eksplozivnih naprava zaostalih iz sukoba i više od 2.000 tona zastarele municije.

Deminirano je i provereno više od 1.500 kilometara puteva, nekoliko miliona ljudi edukovano je o opasnosti koju predstavljaju mine, a više hiljada vojnika i policajaca obučeno je za rukovanje i neutralisanje eksploziva.

"Pohvaljujem sve koji su doprineli ovom uspehu. Ipak, žene, devojčice, dečaci i muškarci i dalje su žrtve nagaznih mina postavljenih pre više decenija na mjestima poput Avganistana i Kambodže. Uznemiren sam zbog toga što se ovo oružje sa nasumičnim dejstvom i danas koristi u sukobima", saopštio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

On je posebno ukazao na opasnost od improvizovanih eksplozivnih naprava koje koriste naoružane grupe u Iraku i Siriji.

Ban Ki Mun je pozvao države članice UN da ostanu verne borbi protiv mina finansijskom i političkom podrškom kampanji protiv ove vrste oružja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.