U svetu raste zabrinutost zbog ekonomske moći Kine

Izvor: Blic, 29.Mar.2011, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U svetu raste zabrinutost zbog ekonomske moći Kine

Anketa koju je BBC sproveo među više od 28.000 ispitanika u 27 zemalja širom sveta, uz pomoć međunarodne kompanije za istraživanje javnog mnjenja “Gloubsken/PIPA”, pokazuje da se broj onih koji smatraju da ekonomski uspon Kine nije dobra stvar značajno uvećao.

Ova zbrinutost je prisutna i u nizu zemalja koje su ključni trgovački partneri Kine, a naročito je izražena u bogatijim zemljama.

U poređenju sa rezultatima ankete koju je Svetski servis BBC sproveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2005, negativan stav prema ekonomskom usponu Kine je narastao - i sada predstavlja mišljenje većine - u SAD, Francuskoj, Kanadi, Nemačkoj i Italiji, dok je u zemljama kao što su Velika Britanija i Meksiko takođe postao češći, ali još uvek ne preteže nad pozitivnim. Anketa u celini pokazuje, međutim, da prema Kini u svetu ipak još uvek preovladava pozitivan stav. Najpozitivniji stav prema ovoj zemlji imaju Nigerija (82%) i Kenija (77%), kao i većina ostalih afričkih zemalja obuhvaćenih anketom, u kojima Kina puno investira, a takođe i većina zemalja u razvoju, sa izuzetkom Meksika.

Anketa na pokazuje šta stoji iza ovakvim osećanja prema ekonomskom usponu najmnogoljudnije zemlje sveta, ali jedno od objašnjenja koja se očigledno nameću jeste da nekon ekonomske krize brz oporavak Kine i drugih zemalja u razvoju i znatno sporiji oporavak i rast nezaposlenosti u razvijenim zemljama kod ovih potonjih izazivaju "psihološku uzenimirenost”.

Drugi razlog je u svetu rasprostranjeno mišljenje da Kina "ne trguje pošteno” i da intervencijama na deviznom tržitu obezbeđuje nepoštene komparativne prednosti svojoj privredi.

Uprkos tome, poslovni krugovi, pa čak i oni koji kritikuju kinesku politiku, privredni razvoj ove zemlje doživljavaju kao šansu: više od milijardu potrošača će sa rastom životnog standarda kupovati sve više robe, a kineska privreda nikada neće moći sama u potpunosti da zadovolji ovu potražnju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.