U Srbiji oko 10.000 obolelih od zapaljenskih bolesti creva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2022, 13:06

U Srbiji oko 10.000 obolelih od zapaljenskih bolesti creva

Pod sloganom "Život za peticu" danas se obeležava Svetski dan zapaljenskih bolesti creva, odnosno Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, od kojih u svetu boluje oko 10 miliona osoba, dok se u Srbiji pretpostavlja da sa zapaljenskim bolestima creva živi oko 10.000 ljudi, od čega 20 odsto čine mladi do 20 godina.

Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis podseća da se te bolesti najčešće razvijaju između 20. i 30. godine života i da pacijenti svakodnevno žive sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izuzetno neprijatnim simptomima, zbog čega izbegavaju putovanja, izlaske iz kuće i plaše se nepredviđenih situacija u kojima mogu da se nađu.

U saopštenju se navodi da se o Kronovoj bolesti i ulceroznom kolitisu malo priča zbog simptoma poput velikog broja hitnih i nekontrolisanih stolica u toku dana, ponekada i do 20, krvarenja iz creva, gubitka težine, visokih temperatura i bolova u stomaku.

Kako se dodaje, često se događa da bolest ne bude prepoznata na vreme, pa se na dijagnozu čeka i po nekoliko godina.

Mladim ženama sa ovom bolešću se poručuje da se ne plaše da planiraju porodicu i trudnoću jer se, kako se navodi, prema statistici zapaljenske bolesti creva kod gotovo 50 odsto pacijentkinja dijagnostikuje u reproduktivnom periodu ili adolescenciji, pre nego što se ostvare kao majke.

Gastroenterolog u KBC "Dragiša Mišović" Zoran Milenković kaže da se na osnovu brojnih rezultata studija sprovedenih u svetu i kod nas može reći da je jedan od glavnih zadataka da se mlade žene motivišu da planiraju porodicu i trudnoću jer, dodao je, bez obzira na postojanje bolesti ne treba im uskratiti pravo na materinstvo.

"Ukoliko se ostvare uslovi, koji su jasno definisani zdravstvenim preporukama, trudnoća se može odvijati i voditi kao i u opštoj populaciji", poručuje Milenković.

Da su trudnoća i porođaj u četrdesetim godinama mogući, čak i kada se ima Kronova bolest, dokazuje Olivera Ivanović iz Užica koja je tokom trudnoće primila samo jednu biološku terapiju, na početku i pred sam porođaj, navodi se u saopštenju.

Ističe se da pacijenti oboleli od inflamatornih bolesti creva, o trošku države, odnosno Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) dobijaju deset savremenih terapija u 12 referentnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, uključujući i dve dečje ustanove - Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj i Institut za majku i dete.

Zamenik direktora Sektora za lekove i farmakoekonomiju u RFZO Željko Popadić kaže da broj pacijenata koji primaju biološku terapiju, koja je ujedno i najskuplja, trenutno prelazi 1.600.

Istakao je da RFZO prati najnovije trendove u protokolima lečenja i da prateći preporuke struke i osluškujući potrebe pacijenata nastavlja da obezbeđuje najsavremeniju terapiju na listi lekova.

"U prilog tome govori i činjenica da danas na listi lekova postoji deset savremenih lekova za bolesti creva, dok su pre desetak godina, kada je počela primena biološke terapije, postojala samo dva", rekao je Popadić.

Zapaljenske bolesti creva su hronične i doživotne, pa je takva i terapija, navodi se u saopštenju i dodaje da se za lečenje koristi više vrsta terapija - od konvencionalne, preko imuno supresivne, do najnovije biološke terapije.

Gastroenterolog u KBC "Zvezdara" Srđan Marković kaže da su trenutno za lečenje inflamatornih bolesti creva u Srbiji u upotrebi inhibitori TNF-alfa (tumor nekrotizirajućeg faktora alfa) koji se, dodaje, najduže koriste u kliničkoj praksi.

"U našim kliničkim centrima ovaj oblik terapije uvodi se kod bolesnika koji nisu reagovali na prethodne konzervativne oblike terapije. Pored anti TNF-alfa lekova od 2018. godine u Srbiji se daje i biološka terapija drugog mehanizma i deluje na nivou kretanja zapaljenskih ćelija - limfocita kojima ne dozvoljava prolaz u digestivni trakt", rekao je Marković.

Dodao je da se od 2021. godine za lečenje ulceroznog kolitisa u Srbiji može dobiti i još jedan inovativni lek koji spada u grupu malih molekula, kao i da se trude da inovativnom terapijom dovedu bolest u mirnu fazu kod pacijenata sa težim formama bolesti.

Najbliži "saradnici" obolelima od zapaljenskih bolesti creva su medicinske sestre koje su specijalizovane za te bolesti, navodi se u saopštenju i dodaje da su na ulicama Beograda, Kragujevca, Niša i Novog Sada postavljeni bilbordi na kojima su fotografije sestara koje se brinu o obolelila od zapaljenskih bolesti creva u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZBOG OVE TEŠKE BOLESTI NEKE ŽENE SE NE USUĐUJU DA BUDU MAJKE! Pogađa mlade, a ovako se manifestuje (FOTO)

Izvor: Kurir, 19.Maj.2022

Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (UKUKS) upravo na Svetski dan želi da ohrabri mlade žene sa ovom bolešću, da se ne plaše da planiraju porodicu i trudnoću, jer se prema statistici, zapaljenske bolesti creva, kod gotovo 50 odsto pacijentkinja dijagnostikuju u reproduktivnom periodu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.