U RS sve jasno, zapelo u Federaciji

Izvor: Politika, 04.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U RS sve jasno, zapelo u Federaciji

Nezadovoljstvo hrvatskih stranaka zbog izbora Željka Komšića za člana Predsedništva BiH kome su pobedu doneli bošnjački glasovi

Od našeg stalnog dopisnika
Sarajevo, 3. oktobra – Još nisu prebrojani svi glasački listići, ali je jasno da su izbori u RS prošli uz apsolutnu pobedu SNSD Milorada Dodika, čiji su kandidati – Nebojša Radmanović, izabran u Predsedništvo BiH, a Milan Jelić za predsednika RS. Kandidati iste stranke dobili su najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << glasova za Predstavnički dom Parlamenta BiH (50,18) i NSRS (46,71). Na drugom mestu, sa daleko manje glasova, nalazi se SDS a na trećem PDP Mladena Ivanića. Izborni prag od tri odsto iz RS, prema dosad prebrojanim listićima, preskočile su još DNS i SRSRS, uz činjenicu da bi to mogle postići još SBiH i SPRS. Milorad Dodik tako ostaje predsednik Vlade RS a može imati i većinu u NS, ali je on već nagovestio da će ponuditi ulazak u vladu svim strankama koje budu osvojile poslaničke mandate.

I dok je u RS sve jasno, uz mogućnost brzog formiranja vlasti i to bez problema, izbori su zakoplikovali političke odnose u Federaciji. Na jednoj strani zbog izbora Harisa Silajdžića u Predsedništvo BiH, lidera Stranke za BiH koji je pre nekoliko meseci sprečio usvajanje ustavnih promena na čemu je insistirala međunarodna zajednica a koji su bili usaglašeni između najvećih političkih partija iz RS i Federacije. Uz to insistira na poništavanju vrednosti Dejtonskog sporazuma i traganju za ustavnim rešenjima koja vode unitarizaciji BiH, čemu se protive i srpske i hrvatske stranke. No, kako je visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling nedavno rekao da će "bez obzira ko bude izabran morati da poštuje Dejtonski sporazum", realno je očekivati da će Silajdžić na mestu člana kolektivnog šefa države omekšati svoje stavove jer je već najavio da se "mora pregovarati dok se ne dogovorimo".

Drugi ozbiljan problem za odnose u BiH, a posebno Federaciji, predstavlja izbor Željka Komšića, kandidata SDP-a, kome su, kako analize pokazuju, pobedu doneli bošnjački glasovi. Sve je u skladu sa izbornim zakonom, ali "on nema legitimitet jer nije dobio ni pet odsto hrvatskih glasova", tvrde u HDZ BiH. Portparol ove stranke Mišo Relota izjavio je da to "implicira političku krizu u zemlji". Neko očigledno želi, kaže Relota, da kroji sudbinu BiH bez Hrvata, a "bez stava legitimnih predstavnika tog naroda neće biti ni BiH ni Predsedništva". Uz optužbe na račun Sarajeva i onih koji su smislili politički inžinjering pale su i međusobne optužbe – među strankama sa hrvatskim predznakom jer je u borbi za vlast svaka imala svog kandidata. Iz HDZ BiH upućene su oštre kritike na račun zvaničnog Zagreba i tamošnjeg HDZ čije je mešanje u ovdašnje prilike donelo probleme hrvatskom narodu u BiH.

Komšić je izjavio da se čudi ljutnji hrvatskih stranaka jer je pobeda čista a on će zastupati interese i tog naroda kao i ostalih građana u BiH. Najavio je da će predsedavajući Saveta ministara biti iz stranke koja bude imala najviše mesta u državnom Parlamentu, što će, kako kaže Nebojša Radmanović, pripasti SNSD.

Problema će biti i kod formiranja vlasti u Federaciji – na entitetskom i kantonalnom nivou. Izborni prag za entitetski Parlament preskočilo je samo osam stranaka, pri čemu SDA i dalje ostaje najjača stranka a na drugom mestu nalazi se SBiH, trećem HDZ itd. Za sada SDA vodi u tri kantona, hrvatske stranke takođe u tri, SBiH u dva, DNZ u jednom a SDS i SNSD prvi put imaju šansu da osvoje vlast u jednom kantonu Federacije – Livanjskom, gde je proteklih 11 godina na vlasti bio HDZ.

--------------------------------------------------------------------------

Radmanović: Oni u Vatikan, ja u Beograd i Moskvu

Problema u funkcionisanju Predsedništva BiH može biti ako neko pre nego što i preuzme dužnost izjavi da hoće da menja Ustav, kao što je to rekao Haris Silajdžić, izjavio je za "Dnevni avaz" novoizabrani član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović. Moram da poručim drugoj dvojici članova Predsedništva da će, ako tako misle, biti problema a biće problema i zbog ovakvog načina izbora. "Ako bude praksa, kao do sada, da bošnjački član Predsedništva bude stalno u islamskim zemljama, hrvatski u Zagrebu ili Vatikanu, onda i ja mogu da idem samo u Beograd i Moskvu", rekao je Radmanović.

M. Kapor

[objavljeno: 04.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.