Izvor: eKlinika.rs, 05.Maj.2024, 13:31

Psorijaza i ishrana: Kako hrana utiče na simptome ove kožne bolesti

Psorijaza je autoimuno stanje, kožna bolest koja izaziva osip praćen svrabom i fleke sa ljuspicama, najčešće na kolenima, laktovima, trupu i na koži glave. Uobičajena je i dugotrajna (hronična) bolest za koju još uvek nema leka. Može da bude bolna, ometa san i oteža koncentraciju. Stanje bolesti obično prolazi kroz cikluse, „razbukti“ se na nekoliko nedelja ili meseci, a zatim nestaje na neko vreme. Uobičajeni okidači kod ljudi sa genetskom predispozicijom za psorijazu su infekcije, posekotine ili opekotine, ali neki lekovi.
Kako psorijaza reaguje na hranu koju konzumiramo Psorijaza i promene na koži nastaju zbog preterano aktivnog inflamatornog odgovora našeg imunološkog sistema. Kada imuni sistem cilja na...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.