U Nišu preminula porodilja zaražena koronavirusom; Stanje bebe stabilno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2021, 12:27

U Nišu preminula porodilja zaražena koronavirusom; Stanje bebe stabilno

U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu preminula je porodilja zaražena koronavirusom, koja je pre dva dana rodila zdravu devojčicu, saopšteno je iz Kliničkog centra Niša.

Žena stara 27 godina iz Zaječara, koja se porodila u niškom Kliničkom centru u 35. nedelji trudnoće, preminula je jutros u 7.20 sati.

U saopštenju se ističe da se beba ženskog pola nalazi u potpuno zadovoljavajućem zdravstvenom stanju, da je PCR negativna na Kovid-19 i da je pod neprekidnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nadzorom lekara.

Kako se preneli mediji, trudnica je prvobitno trebalo da se porodi carskim rezom, ali su zbog hitnosti porođaj obavili anesteziolozi, a na svet je došla mala Milica.

Janković: Stanje preminule porodilje bilo je dramatično

Uprkos svim naporima lekara, stanje porodilje iz Zaječara, koja je jutros preminula u KC Niš, bilo je dramatično teško, rekao je danas zamenik direktora te zdravstvene ustanove prof. dr Radimilo Janković.

On je podseto da se porodilja B. M. pre tri dana porodila prirodnim putem, iako je carski rez bio zakazan, a da se po zdravlje bebe sve završilo bezbedno.

"Stanje porodilje i posle porođaja je bilo dramatično, na konzilijumu smo razmatrali različite pristupe, da je ne bismo stavljali na respirator", objasnio je Janković.

Stanje bebe je stabilno, negativno je testirana na kovid, ali će još 10-ak dana lekari pratiti njeno stanje.

"Ovo je emotivno razaranje bez prestanka, jedino vakcinacijom mogu da se izbegnu ovakve priče", poručuje Janković.

Kako naglašavaju lekari, neophodno je da žene i muškarci koji planiraju potomstvo znaju da je vakcina bezbedna i tokom trudnoće i pri planiranju proširenja porodice.

Direktor klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Niš, doc. dr Dejan Mitić podsetio je da Svetsko udruženje ginekologa i akušera ukazuje da veće rizike nosi kovid nego vakcinacija i poziva trudnice i dojilje da se vakcinišu, jer je korist višestruka.

"Putem mleka beba ima korist, jer je majka stvorila antitela koja prenosi na bebu, a imajući u vidu težinu kliničkih slika koje mogu da se imaju u trudnoći, preporučuje se i vakcinacija tokom drugog stanja", poručio je Mitić.

Evropsko udruženje za humanu reprodukciju preporučuje i ženama koje planiraju trudnoću, da se vakcinišu, a sedam dana nakon vakcinacije već mogu i da započnu proces vantelesne oplodnje, kaže Mitić.

Inače, Klinika za ginekologiju i akušerstvo ima kovid deo u kojem leže trudne pacijentkinje inficirane kovidom.

"Trenutno su dve porodilje u tom delu i jedna trudnica koja čeka carski rez", zaključuje Mitić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.