U Iraku nastavljeni protesti uprkos policijskom času, ukupno 33 poginulo

Izvor: B92, 03.Okt.2019, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Iraku nastavljeni protesti uprkos policijskom času, ukupno 33 poginulo

Uprkos policijskom času koji je stupio na snagu u Iraku su nastavljene demonstracije, a ukupan broj poginulih trećeg dana nereda porastao je na 33.

U velikom delu Iraka vlasti su blokirale pristup internetu.

Demonstranti su danas blokirali traku puta koja vodi do aerodroma od centra Bagdada. Traka od aerodroma ka Bagdadu nije blokirana. Šest demonstranata ubijeno danas iz vatrenog oružja u Nasiriji, južno od Bagdada, saopštile su lokalne vlasti i dodale da je to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treći dan protesta u Iraku.

Protesti podstaknuti ekonomskim razlozima izbili su u utorak u nekoliko gradova u zemlji i prestonici Bagdadu. Iračke snage su koristile bojevu municiju, gumene metke, suzavac i vodene topove da rasteraju demonstrante.

Sukobi su naznaka da bi zemlju mogla da očekuje nova era političke nestabilnosti.

Više od hiljadu ljudi izašlo je na ulice da traži radna mesta i funkcionalne javne službe.

Policija je danas pucala iz vatrenog oružja da bi rasterala desetine demonstranata koji su palili gume na centralnom bagdadskom trgu uprkos policijskom času koji je tek stupio na snagu.

Iračka državna novinska agencija saopštila je da je predsednik parlamenta Mohammed al Halbusi pozvao predstavnike demonstranata u parlament da razgovaraju o njihovim zahtevima.

Protest je počeo 1. oktobra na Trgu Tahrir u Bagdadu, kada je policija počela da baca šok bombe i ispaljuje gumene metke i suzavac da rastera demonstrante.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas iranske hodočasnike da odlože posete svetim šiitskim mestima u Iraku zbog nemira u toj arapskoj državi.Ministarstvo je u saopštenju apelovalo na hodočasnike da sačekaju dok se "mir ne vrati u iračke gradove" i izrazilo nadu da će iračka vlada i nacija, kao i političke partije i grupe pomoći u smirivanju nemira koje "zloupotrebljavaju stranci".

Svake godine oko dva miliona iranskih hodočasnika poseti sveta šiitska mesta kada slave Arbain koji ove godine pada 19. oktobra. Tada se obeležava kraj perioda žalosti za imamom Huseinom, centralnom figurom šiitskog islama i unukom proroka Muhameda.

Imam Husein je ubijen u bici u Karbali 680. godine, kada je počeo razdor sunita i šiita.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.