Hongkong: Policija traži dozvolu za policijski čas, srednjoškolca optužuju za napad

Izvor: B92, 03.Okt.2019, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hongkong: Policija traži dozvolu za policijski čas, srednjoškolca optužuju za napad

Hongkong -- Demonstranti u Hongkongu ponovo su se sukobili s policijom, bacali molotovljeve koktele, izražavajući ogorčenje zbog ranjavanja jednog tinejdžera ove nedelje.

S obzirom da se višemesečni protesti ne smiruju, policija traži od Vlade da uvede policijski čas kako bi se suzbilo nasilje, javlja Rojters.

Policija je i sinoć i noćas upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante koji su širom grada podmetali požare, blokirali ulice i razbijali radnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i stanice metroa.

Hiljade demonstranata izašle su juče na ulice Hongkonga da bi protestovali zbog ranjavanja osamnaestogodišnjeg Tonija Canga, učenika srednje škole, koji je pogođen iz blizine dok je tukao policajca metalnom šipkom.

Incident se desio tokom protesta kada su demonstranti bacali molotovljeve koktele na policajce, na šta su oni odgovorili ispaljivanjem suzavca, gumenih metaka i vodenim topovima.

Javnost u Hongkongu sve je neprijateljskije raspoložena prema policiji koju optužuje za upotrebu prekomerne sile prema demonstrantima, dok policija tvrdi da pokazuje maksimalnu uzdržanost, iako se nasilje sve više širi.

Srednjoškolac će biti optužen za napad

Srednjoškolac demonstrant, kojeg je pre dva dana upucao policajac u Hongkongu, biće optužen za napad na policiju.

Kako se navodi, taj 18-godišnjak je stabilno posle operacije, prenosi AP.

Policija je saopštila da će mladića optužiti za dva napada na snage reda, a ukoliko bude osuđen mogao bi dobiti kaznu do 10 godina zatvora.

Kako se navodi, mladić je tokom protesta u Hongkongu, na dan obeležavanja 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, jednog policajca napao metalnom šipkom, pa je upucan u, kako se navodi, nužnoj samoobrani.

Protesti u toj bivšoj britanskoj koloniji počeli su zbog spornog zakona koji dozvoljava izručenje osumnjičenih Kini, gde, kako smatraju protivnici zakona, ne bi imali pravično suđenje.

Kasnije su se proširili na zahteve za više demokratije i manji uticaj Pekinga na unutrašnje poslove te autonomne provincije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Protesti u Hongkongu, sukobi sa policijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2019

Demonstranti u Hongkongu ponovo su se jutros sukobili s policijom, bacali zapaljive naprave, izražavajući ogorčenje zbog ranjavanja jednog mladića ove nedelje. S obzirom da se višemesečni protesti ne smiruju, policija traži od vlade da uvede policijski čas kako bi se suzbilo nasilje, javlja britanska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.