U Africi gori više požara nego u Amazoniji, ali nisu štetni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2019, 03:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Africi gori više požara nego u Amazoniji, ali nisu štetni

Dok svet sa strepnjom prati velike požare u Amazoniji, na satelitskim snimcima NASA vidi se daleko veći broj požara na afričkom kontinentu.

NASA je Afriku prozvala "vatrenim kontinentom", jer na njemu gori 70 odsto svih požara u svetu, kao i da je broj požara konstantan iz godine u godinu, prenosi AP.

Iako je francusko predsednik Emanuel Makron rekao da razmatra da pokrene međunarodnu kampanju da bi se pomogli podsaharskoj Africi u borbi protiv požara, stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smatraju da je tamošnja situacija drugačija nego u Brazilu i ne predstavlja problem, iako u budućnost može da predstavlja pretnju.

U Angoli besni tri puta više požara nego u Brazilu, a prema snimcima NASA, u Angoli je aktuelno 6.000 požara, u Kongu 3.000, a u Brazilu 2.000.

Prema rečima profesorke Sali Arčibalda sa Univerziteta u Johanezbzrgu, u Angoli i Kongu dominiraju požari u retko pošumljenim savanama i na poljima malih farmi, zbog čega izazivaju manje brige.

Požari u savani puštaju ugljen dioksid, ali za godinu dana trava tu izraste i upijaju više ugljen dioksida.

"Požari mogu da zahvate i šume, ali se obično zaustave na granici", rekla je Arčibald i dodaje da je glavna poruka da u Africi ima dosta požara, ali to nije tako loše i može da bude dobro za ekologiju.

Istraživač NASA Nils Andela rekao je da su požari u savani oblikovali afrički krajolik 1.000 godina.

"Požari se često koriste u poljoprivredne svrhe, na primer da se krajolik održi na otvorenom, a ponekad i kao deo promene kultivacije", rekla je ona.

Evropska svemirska agencija procenila je da 25 do 35 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte, potiču od takozvanog sagorevanja biomase, što uključuje i požare koji su namerno potpaljeni da očiste zemlju za poljoprivredu, kao i da se većina tih požara dešava u Africi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.