Izvor: Radio 021, 29.Avg.2019, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: U Africi gori 70 odsto svetskih požara, ali nisu problematični kao oni u Amazoniji

Dok svet sa strepnjom prati velike požare u Amazoniji, na satelitskim snimcima NASA vidi se daleko veći broj požara na afričkom kontinentu.

NASA je Afriku prozvala "vatrenim kontinentom", jer na njemu gori 70 odsto svih požara u svetu, kao i da je broj požara konstantan iz godine u godinu.

Iako je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da razmatra da pokrene međunarodnu kampanju da bi se pomoglo podsaharskoj Africi u borbi protiv požara, stručnjaci smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je tamošnja situacija drugačija nego u Brazilu i ne predstavlja problem, iako u budućnosti može da predstavlja pretnju.

Prema rečima profesorke Sali Arčibald sa Univerziteta u Johanezbzrgu, u Angoli i Kongu dominiraju požari u retko pošumljenim savanama i na poljima malih farmi, zbog čega izazivaju manje brige.

"Požari mogu da zahvate i šume, ali se obično zaustave na granici", rekla je Arčibald i dodala da je glavna poruka da u Africi ima dosta požara, ali to nije tako loše i može da bude dobro za ekologiju.

Istraživač NASA Nils Andela rekao je da su požari u savani oblikovali afrički krajolik 1.000 godina.

"Požari se često koriste u poljoprivredne svrhe, na primer da se krajolik održi na otvorenom, a ponekad i kao deo promene kultivacije", rekla je ona.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.