Afrika gori više nego Amazonija

Izvor: B92, 28.Avg.2019, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afrika gori više nego Amazonija

Dakar -- Dok svet sa strepnjom prati velike požare u Amazoniji, na satelitskim snimcima NASA vidi se daleko veći broj požara na afričkom kontinetu.

NASA je Afriku prozvala "vatrenim kontinentom", jer na njemu gori 70 odsto svih požara u svetu, kao i da je broj požara konstantan iz godine u godinu, prenosi AP.

Iako je francusko predsednik Emanuel Makron rekao da razmatra da pokrene međunarodnu kampanju da bi se pomogli podsaharskoj Africi u borbi protiv požara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stručnjaci smatraju da je tamošnja situacija drugačija nego u Brazilu i ne predstavlja problem, iako u budućnost može da predstavlja pretnju.

U Angoli besni tri puta više požara nego u Brazilu, a prema snimcima NASA, u Angoli je aktuelno 6.000 požara, u Kongu 3.000, a u Brazilu 2.000.

Prema rečima profesorke Sali Arčibalda sa Univerziteta u Johanezbzrgu, u Angoli i Kongu dominiraju požari u retko pošumljenim savanama i na poljima malih farmi, zbog čega izazivaju manje brige.

Požari u savani puštaju ugljen dioksid, ali za godinu dana trava tu izraste i upijaju više ugljen dioksida.

"Požari mogu da zahvate i šume, ali se obično zaustave na granici", rekla je Arčibald i dodaje da je glavna poruka da u Africi ima dosta požara, ali to nije tako loše i može da bude dobro za ekologiju.

Istraživač NASA Nils Andela rekao je da su požari u savani oblikovali afrički krajolik 1.000 godina.

"Požari se često koriste u poljoprivredne svrhe, na primer da se krajolik održi na otvorenom, a ponekad i kao deo promene kultivacije", rekla je ona.

Evropska svemirska agencija procenila je da 25 do 35 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte, potiču od takozvanog sagorevanja biomase, što uključuje i požare koji su namerno potpaljeni da očiste zemlju za poljoprivredu, kao i da se većina tih požara dešava u Africi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

A što gori pola Afrike i Sibira nema veze!? FOTO/VIDEO

Izvor: Mondo, 28.Avg.2019

Dok svet sa strepnjom prati velike požare u Amazoniji, na satelitskim snimcima NASA vidi se daleko veći broj požara na afričkom kontinetu. Sibirske požare na Zapadu ni ne pominju...NASA je Afriku prozvala "vatrenim kontinentom", jer na njemu gori 70 odsto svih požara u svetu, kao i da je broj požara...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.