Tunis: Ukida se omražena agencija za državnu bezbednost

Izvor: Blic, 08.Mar.2011, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunis: Ukida se omražena agencija za državnu bezbednost

TUNIS - Tunisko ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je danas ukidanje omražene agencije za državnu bezbednost, čija je politička policija optuživana za špijuniranje i uznemiravanje građana za vreme režima zbačenog predsednika Zina el Abidina Ben Alija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da ukida agenciju "u skladu sa vrednostima i principima revolucije" i obećalo da će primenjivati zakon i poštovati slobode i prava građana.

U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je najavljeno uvođenje niza mera, uključujući definitivni raskid sa svakom organizacijom koja podseća na političku policiju na nivou strukture, misije ili prakse, prenele su agencije.

Privremeni predsednik Tunisa Fuad Mebaza imenovao je danas novu prelaznu vladu, treću od kada je 14. januara svrgnut Ben Ali.

Ključni ministri prethodne vlade zadržali su položaje i u novom kabinetu, na čijem je čelu Beži Kaid Sebsi, koji je imenovan 27. februara.

Promenjena su četiri ministra koji su prošle sedmice podneli ostavke, među kojima su ministri međunarodne saradnje i industrije.

Nova vlada je sačinjena isključivo od tehnokrata, a ne od profesionalnih političara.

Tunis i dalje pokušava da uspostavi stabilnost, posle višenedeljnih demonstracija i odlaska Ben Alija.

Dve prethodne prelazne vlade pale su pošto su među članovima kabineta bili ministri bliski Ben Alijevom režimu, poput premijera Muhameda Ganušija.

Parlamentarni izbori u Tunisu treba da budu održani 24. jula.

Povezane vesti: Nova egipatska vlada položila zakletvu Sultan Omana naložio rekonstrukciju vlade U Tunisu pohapšeni odbegli zatvorenici i drugi prestupnici Eštonova osudila Iran zbog represije nad opozicijom Na stotine Jordanaca protestovalo zahtevajući reforme

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.