Trgovci iz Rusije nerviraju SAD

Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovci iz Rusije nerviraju SAD

Šef ruskog državnog preduzeća za izvoz oružja priznaje da je uprkos američkom protivljenju pregovarao o prodaji sistema protivavionske odbrane Iranu. Rusija je Iranu već isporučila 29 raketnih sistema Tor-M1, na osnovu sporazuma iz 2005, vrednog 700 miliona dolara. „Kontakti između naših dveju zemalja se nastavljaju i ne vidimo nikakav razlog da ih obustavimo", izjavio je generalni direktor „Rosoboroneksporta" Anatolij Isakin u nedavnom razgovoru za novinsku agenciju „Ria-Novosti" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na sajmu oružja u Južnoj Africi.

Izvesno vreme već kruže izveštaji da se Kremlj sprema da Iranu proda svoj raketni sistem zemlja-vazduh S300, koji nudi bolju zaštitu od eventualnog izraelskog napada na nuklearna postrojenja Islamske republike. Domet ovih raketa iznosi preko 150 km.

Rukovodilac državnog preduzeća „Rašn tehnolodžis" Sergej Čemezov otkriva i da je lider Venecuele Ugo Čavez izrazio želju da kupi ruske protivavionske sisteme, oklopne transportere, kao i lovačke avione SU35, kada 2010. budu počeli da se proizvode.

Zamenik premijera i jedan od najbližih saradnika premijera Putina Igor Sečin ove nedelje je posetio Venecuelu i Kubu. Prema pisanju finansijskog dnevnika „Komersant", Rusija uspostavlja „savezničke odnose" s ova dva antiamerička režima, kao odgovor na mešanje SAD u bivšim sovjetskim republikama.

Taj ruski potez označava i ozbiljno pogoršanje odnosa između Vašingtona i Moskve. Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs za uzvrat je zapretila blokiranjem članstva Rusije u ključnim međunarodnim organizacijama. Ona je Kremlj upozorila da bi njegova „autoritarna politika" mogla da spreči pristupanje Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i njeno pristupanje OECD-u, koji koordiniše ekonomsku politiku između industrijski razvijenih zemalja. U otvorenom govoru pred nemačkim Maršalovim fondom, institucijom koja unapređuje saradnju između SAD i Evrope, Kondoliza Rajs je izjavila: „Stiče se slika jedne Rusije koja je sve autoritarnija kod kuće i sve agresivnija u inostranstvu. Nastojanje Rusije da pristupi STO sada je dovedeno u pitanje, baš kao i njen pokušaj da se pridruži Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Međunarodni položaj Rusije je trenutno gori nego što je bio u ma kom trenutku od 1991".

Skup STO u Ženevi za jednu od tema ima i diskusiju o nastojanju Rusije da pristupi ovom svetskom trgovinskom telu, što je proces koji je započeo još 1993, ubrzo nakon sloma Sovjetskog Saveza.

Prema rečima Kondolize Rajs, akcije koje je Rusije preduzela u Gruziji uklapaju se u jedan „sve gori model ponašanja", koji uključuje „ugrožavanje suverenih suseda, korišćenje nafte i gasa kao političkog oružja, pretnju miroljubivim zemljama nuklearnim naoružanjem, prodaju oružja državama i grupacijama koje ugrožavaju međunarodnu bezbednost i izlaganje progonu, pa i gorim stvarima, ruskih novinara i disidenata".

U središtu ovog spora između bivših protivnika u hladnom ratu nalazi se insistiranje Moskve da se Amerika i njeni saveznici u NATO-u mešaju u „bliskom inostranstvu" Rusije i ugrožavaju njene interese. Kremlj je gnevan zbog planova da se u istočnoj Evropi stacionira protivraketni štit. Presretačke rakete ovog sistema projektovane su da zaustave napade balističkim raketama iz Irana, ali Rusija veruje da sistem u Poljskoj i Češkoj Republici ima za cilj slabljenje njenih vojnih sposobnosti.

Prema rečima direktora moskovskog Centra za analizu strategija i tehnologija, Ruslana Pukova, zaključivanje unosnog sporazuma sa Iranom predstavlja logičan korak u „sadašnjoj situaciji kada SAD i Zapad u celini tvrdoglavo teže konfrontaciji sa Rusijom".

Veliki ugovori

- Veruje se da Rusija izvozi oružje u oko 80 zemalja

-Venecuela je 2006. kupila ruske lovačke avione i helikoptere vredne 540 miliona funti; Indonezija je 2007. kupila sličan broj aviona i helikoptera.

-Kineski vojni ugovori sa Rusijom bili su vredni oko milijardu dolara godišnje, ali ta suma se u 2006. smanjila, a novi ugovori nisu u planu.

-Godine 2005, Rusija je potpisala sporazum o prodaji 30 protivavionskih raketnih sistema Tor M-1 Iranu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.