Tom Kruz na nemačkom nišanu

Izvor: Politika, 22.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tom Kruz na nemačkom nišanu

Nemački nesporazumi sa holivudskom zvezdom povodom objavljivanja sporne biografije američkog glumca i aktiviranja jednog još spornijeg video snimka

Holivudska „megazvezda” Tom Kruz ponovo je na nemačkom nišanu. Neposredan povod za još jednu „bitku” u pritajenom „ratu” koji traje između Nemaca i američkog glumca jeste objavljivanje njegove neautorizovane, i sporne, biografije britanskog autora bestselera Andrea Mortona (biograf princeze >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dajane) i aktiviranje jednog, još spornijeg, video snimka, starog četiri godine, u kojem se Kruz pojavljuje kao mesija (kontroverzne) sajentološke sekte.

U novom obračunu upotrebljena su teška oruđa i reči. Ugledni nemački novinar i istoričar, urednik redakcije za savremenu istoriju na drugom programu nemačke javne televizije Ze-De-Ef, i autor brojnih serijala i dokumentarnih filmova o Drugom svetskom ratu i vremenu nacizma Gvido Knop uporedio je Kruza sa – Gebelsom.

Iako su se mnogi namrštili zbog ovog poređenja, koje je Tobijas Kribe u uticajnom minhenskom dnevniku „Zidojče cajtung” označio kao „logiku eskalacije” od koje sajentološka sekta može samo da profitira, Knop je dobio snažnu podršku Tomasa Gandova, evangelističkog sveštenika i eksperta za sekte. Tom Kruz je sajentološki Gebels, njihov ministar propagande koji „propagira totalitarizam”, kategoričan je Gandov.

Poređenje sa zloglasnim Hitlerovim šefom propagande Gebelsom Gvidu Knopu se nametnulo posle gledanja jednog video snimka s Kruzom u „glavnoj ulozi”.

Reč je o već spomenutom snimku od pre četiri godine koji je ovih dana „ubačen” u Internet. Na njemu se Tom Kruz, sav ozaren, pred kartom sveta i velikom fotografijom osnivača sajentološke „crkve”, pojavljuje u ulozi propovednika, dovodeći svoje slušaoce, i sledbenike, do ekstaze. Obraćajući se „vernicima”, Kruz ih u jednom času pita: „Treba li da očistimo svet?” Dobija zvučnu i bučnu potvrdu i odobravanje.

U tekstu objavljenom u „Bild am zontagu” pod naslovom „Tom Kruz nastupa kao Gebels” Gvido Knop primećuje da ta scena svakog Nemca koji se iole interesuje za istoriju neodoljivo podseća na Gebelsove govore u sportskim halama. Konkretno: reč je o govoru koji je nacistički ministar propagande održao u jednoj hali u Berlinu 18. februara 1943, kada je retoričkim pitanjem najavio „totalni rat” uz gotovo histerično i zastrašujuće odobravanje okupljene mase.

Ideju o „Kruzu kao Gebelsu” njegovim nemačkim kritičarima dao je autor biografije slavnog glumca, koja je, iz pera britanskog autora, upravo objavljena na nemačkom jeziku. Morton u njoj tvrdi da Kruz nije samo fanatični član sajentološke sekte, što se odavno zna, nego njen – drugi čovek u vrhu.

Englez „otkriva”, kako saopštavaju mediji, mnoge bizarne i provokativne detalje iz Kruzovog života, zbog čega je njegov advokat već presavio tabak i, uz tužbu, zatražio zabranu rasturanja knjige. Među tim detaljima je tvrđenje da su sajentolozi sve učinili, i u tome uspeli, da rasture brak Toma Kruza sa isto tako čuvenom glumicom Nikol Kidman: plašili su se mogućeg uticaja „velike katolikinje” na njihovog „mesiju”.

Nemački „rat” sa Kruzom počeo je poodavno. U januaru 1997. godine organizacija mladih konzervativaca Junge union pozvala je na bojkot filma „Nemoguća misija” sa Kruzom u glavnoj ulozi. Reagovao je promptno veliki broj zvučnih imena s one strane Atlantika, ne samo iz Holivuda. U otvorenom pismu tadašnjem (zapadno)nemačkom kancelaru Helmutu Kolu, objavljenom u „Herald tribjunu”, preko cele strane, potpisnici ovog pisma, među kojima su se našli Dastin Hofman, Oliver Ron i Gor Vidal, u znak protesta protiv „netolerancije”, uporedili su „Kolovu Nemačku” sa onom – Hitlerovom. U tridesetim godinama, podsetili su, Hitler je religioznu netoleranciju proglasio za zvaničnu državnu doktrinu. Tada su se na udaru našli Jevreji, a, konstatovali su, sada su – sajenetolozi.

Kol je to poređenje okvalifikovao kao „besmislicu”, ali je ono izazvalo žustre i žučne rasprave u javnosti.

Poslednja, pre ove najnovije, epizoda u ovom „ratu” zbila se prošle godine, povodom snimanja filma o čuvenom i glavnom učesniku neuspelog atentata na Hitlera, grofu Klausu Šenku fon Šaufenbergu. Činjenicu da Šaufenberga igra Kruz neki su doživeli kao provokaciju i „podli plan” da se preko holivudske zvezde proširi uticaj sajentološke sekte u Nemačkoj. Zbog toga je i odluka izdavačke kuće Burda da u novembru prošle godine Kruzu dodeli priznanje „Bambi” izazvala mnogo javnih kontroverzi i polemika.

Sajentolozi su, inače, u Nemačkoj pod stalnom „prismotrom” i kontrolom službe državne bezbednosti (za zaštitu ustava), ali su svi dosadašnji zahtevi za njihovu zabranu ostali bez završnice. Iako se proglašavaju za „crkvu”, koja brine o bespomoćnima, mnogi su u toj zemlji uvereni da je stvarni i jedini cilj sajentologa – novac i profit.

Miroslav Stojanović

[objavljeno: 23/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.