Talibani: Stop ženama

Izvor: B92, 27.Avg.2023, 14:30

Talibani: Stop ženama

Talibani će koristiti bezbednosne snage da spreče žene da posete nacionalni park Band-e-Amir u centralnoj avganistanskoj provinciji Bamijan.

To je saopštio portparol Ministarstva za poroke i vrline Molvi Mohammad Sadik Akif .

Akif je preneo ocene resornog ministra Mohameda Halida Hanafija, koji je tokom posete provnciji Bamijan prošle nedelje rekao da žene ne poštuju pravilan način nošenja hidžaba kada idu u Band-e-Amir.

Hanafi je rekao zvaničnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i verskim vlastima da obezbeđenje treba da spreči žene da posećuju turističke atrakcije, prenosi AP.

"Žene ne moraju da idu u razgledanje grada", rekao je tada Hanefi.

Prošlog novembra, vlada predvođena talibanima zabranila je ženama da koriste javne prostore, uključujući parkove, navodeći da ne nose pravilno hidžab ili da ne poštuju pravila rodne segregacije.

Otkako su preuzeli vlast 15. avgusta 2021. nakon povlačenja američkih i NATO snaga, nametnuli su nekoliko ograničenja usmerenih na avganistanske devojke i žene, uključujući sprečavanje devojčica da idu u školu nakon šestog razreda i zabranu avganistanskim ženama da rade u lokalnim i nevladinim organizacijama.

Band-e-Amir je glavna turistička atrakcija u Bamijanu. Postao je prvi nacionalni park u zemlji 2009. godine i svake godine privlači hiljade posetilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ŽENE NE SMEJU U NACIONALNI PARK?! Talibani uveli još jedan drakonski zakon: Obezbeđenje treba da spreči žene da posećuju turističke atrakcije

Izvor: Blic, 27.Avg.2023

Talibani će koristiti bezbednosne snage da spreče žene da posete jedan od najpopularnijih nacionalnih parkova Band-e-Amir u centralnoj avganistanskoj provinciji Bamijan, saopštio je danas portparol Ministarstva za poroke i vrline Molvi Mohammad Sadik Akif .

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.