Tajland, uslovi za spasavanje najbolji u naredna tri-četiri dana

Izvor: RTS, 07.Jul.2018, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajland, uslovi za spasavanje najbolji u naredna tri-četiri dana

Spasilačka misija, koja treba da izvuče dečake i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu, ima najveću šansu da u tome uspe u naredna tri ili četiri dana, rekao je vođa spasilačke operacije Narongsak Osotanakorn.
"Trenutna situacija, sa nivoima vazduha i vode, kao i stanje dečaka, najbolje je do sada. Njihov pronalazak bio je samo mala pobeda", navodi vođa spasilačke operacije.

Ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se spasioci vode rat i sa vremenom i sa meteorološkim uslovima, jer se danas očekuje početak sezone monsuna, a time i obilne kiše, prenosi Rojters.
Agencija ocenjuje da je poruka Narongsaka ulila novu nadu, samo dan nakon što je jedan od spasilaca poginuo roneći u pećini, zbog nedostatka kiseonika.
Dečaci komuniciraju putem pisama sa svojim porodicama, od kojih mnogi sede sve vreme ispred ulaza u pećinu.
Na ulazu su pored rodbine dečaka i tajlandske mornaričke "foke" i vojnici. Desetine vojnika koji sede na kamenju ispred pećine, odmarajući nakratko, kažu da se spasilačka operacija sprema za nedelju ili ponedeljak.
Vlasti su pojačale bezbednosti kordon oko pećine i navukli su plastične pokrivke oko prilaza pećini, što možda znači da će spasilačka misija biti pokrenuta svakog časa, navodi Rojters, dodajući da ove informacije nisu uspeli da u potpunosti potvrde.
Alternativni planovi za spasavanje uključuju i dovođenje odgovarajuće količine kiseonika i zaliha kako bi dečaci sačekali nekoliko meseci da sezona monsuna prođe i nivo vode opadne ili bušenje rupe kroz pećinu.
Narongsak kaže da bi bušenje sa površine do lokacije dečaka podrazumevalo bušenje oko 600 metara krhkog krečnjaka.
U međuvremenu su slovački vatrogasci ponudili tajlandskim spasiocima pumpe velikog kapaciteta, kako bi olakšali napore spasavanja dečaka.
"Obične pumpe vuku 3.000 litara vode u minutu, dok pojedine pumpe velikog kapaciteta mogu da ispumpaju i do 60.000 litara vode u minutu na razdaljinama do 150 metara. Na većim razdaljinama mogu da ispumpaju između 3.000 i 9.000 litara u minuti", rekla je portparolka slovačkih vatrogasaca, prenosi TASR.
Slovački vatrogasci obično koriste pumpe velikog kapaciteta u slučajevima požara i poplava, a one mogu da usisavaju i komadiće prljavštine veličine i do četiri centimetra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KONAČNO DOBRA VEST SA TAJLANDA Šef spasilačke misije: Imaćemo NAJBOLJE USLOVE za spasavanje u sledeća 3-4 dana (VIDEO)

Izvor: Kurir, 07.Jul.2018

Spasilačka misija, koja treba da izvuče dečake i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu, ima najveću šansu da u tome uspe u naredna tri ili četiri dana, rekao je vođa spasilačke operacije Narongsak Osotanakorn.

Nastavak na Kurir...

Spasioci na Tajlandu: Dobri uslovi za pokušaj izvlačenja dečaka

Izvor: VOA, 07.Jul.2018

Šef spasilačke misije na Tajlandu izjavio je da su "uslovi savršeni" za spasilačku misiju da se 12 dečaka i njihov fudbalski trener izvuku iz poplavljene pećine u kojoj se nalaze od 23. juna. Narongsak Osotanakorn, šef spasilačke misije, rekao je novinarima da su vremenski uslovi i zdravstveno...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.