Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jul.2018, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslovi za spasavanje dječaka na Tajlandu najbolji u naredna 3-4 dana

BANGKOK - Spasilačka misija, koja treba da izvuče dječake i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu, ima najveću šansu da u tome uspije u naredna tri ili četiri dana, rekao je vođa spasilačke operacije Narongsak Osotanakorn.

"Trenutna situacija, sa nivoima vazduha i vode, kao i stanje dječaka, najbolje je do sada. Njihov pronalazak bio je samo mala pobjeda", kaže Narongsak.

On kaže da spasioci vode rat i sa vremenom i sa meteorološkim uslovima, jer se očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << početak sezone monsuna, a time i obilne kiše, prenosi "Reuters".

Agencija ocjenjuje da je poruka Narongsaka ulila novu nadu, samo dan nakon što je jedan od spasilaca poginuo roneći u pećini, zbog nedostatka kiseonika.

Dječaci komuniciraju putem pisama sa svojim porodicama, od kojih mnogi sjede sve vrijeme ispred ulaza u pećinu.

Na ulazu su pored rodbine dječaka i tajlandske mornaričke "foke" i vojnici. Desetine vojnika koji sede na kamenju ispred pećine, odmarajući na kratko, kažu da se spasilačka operacija sprema za nedjelju ili ponedjeljak.

Vlasti su pojačale bezbjednosni kordon oko pećine i navukli su plastične pokrivke oko prilaza pećini, što možda znači da će spasilačka misija biti pokrenuta svakog časa, navodi "Reuters", dodajući da ove informacije nisu uspjeli da u potpunosti potvrde.

Alternativni planovi za spasavanje uključuju i dovođenje odgovarajuće količine kiseonika i zaliha kako bi dječaci sačekali nekoliko mjeseci da sezona monsuna prođe i nivo vode opadne ili bušenje rupe kroz pećinu.

Narongsak kaže da bi bušenje sa površine do lokacije dečaka podrazumijevalo bušenje oko 600 metara krhkog krečnjaka.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tajland, uslovi za spasavanje najbolji u naredna tri-četiri dana

Izvor: RTS, 07.Jul.2018

Spasilačka misija, koja treba da izvuče dečake i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu, ima najveću šansu da u tome uspe u naredna tri ili četiri dana, rekao je vođa spasilačke operacije Narongsak Osotanakorn. . "Trenutna...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.