TUNELI TERORA: Evo kako je Islamska država obučavala eskadrone smrti ispod ulica Mosula

Izvor: Press, 13.Mar.2017, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUNELI TERORA: Evo kako je Islamska država obučavala eskadrone smrti ispod ulica Mosula

Napušteni objekti Islamske države prostiru se u dužini od dva i po kilometra ispod ulica iračkog grada opremljeni su streljanom, poligonima za vežbu, i spavaonicama
Osvetljene slabašnom svetlošću čeonih lampi i mobilnih telefona,  lestvice kojima se vojnici spuštaju bacaju jezivu senku na napušteni železnički tunel. 

Ovaj podzemni objekat kapaciteta od 50 ljudi, skoro tri godine služio >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je kao kamp za obuku elitnih boraca Islamske države.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD 

Prostirući se dva i po kilometra ispod južnih predgrađa Mosula, Kamp Palmira, kako je nazvan po drevnom sirijskom gradu, bio je najveći trenažni centar ID u Iraku. 
 
Погледај слику на Твитеру


  Прати
Newsweek Srbija @NewsweekRs

TRAMP NIJE KRIV ZA SLABOST: Vreme je za evropske armije da konačno odrastu https://goo.gl/KqRHbG 
13:47 - 27 феб 2017
    ретвита     свиђања




U njemu se još uvek nalazi ostavljena oprema islamističkih regruta koji su prolazili groz rigorozan režim obuke sličan onom koji koriste pripadnici specijalnih snaga druge u svetu. 

Tu su  prepreke od bodljikave žice, na pod bačen isečeni kanap koji je ranije služio za vežbanje prelaska preko provalije, koje su islamistički regruti obavljali s rancem punim kamenja okačenim o leđa svakog vojnika. 

„Ovo je bilo veoma dobro postrojenje za treniranje specijalnih snaga“, kaže irački potpukovnik Abdulemir Mumamed Alvi.  „Odavde su izlazili kvalitetni borci. Nije svako mogao da trenira ovde.“


Foto: Tuneli Islamske države ispod Mosula; Autor: Profimedia


KAMP ZA OBUKU

Tunel u kome je kamp smešten, deo je napuštene železničke linije koja je nekada povezivala Mosul i Bagdad, a koja se ne koristi još od vremena dolaska na vlast Sadama Huseina 1979. godine. ID je podzemni deo pruge zaposeo krajem 2014. godine, prepoznavši prednosti skrovite lokacije udaljene od centra grada na kojoj treninzi, ali i štabni sastanci mogu da se odvijaju u tajnosti.  

Islamska država se od početka iračkog napada na Mosul oktobra prošle godine znatno oslanjala na mrežu podzemnih tunela u gradu i okolini. Iako je tunel „Palmira“ zaštićen od vazdušnih udara, jedan njegov ulaz je zatrpan avionskom bombom neposredno pre nego što je čitava lokacija oslobođena kopnenim snagama. 

Iako je ponemuti tunel javeći tog tipa, očekuje se da će operacije u narednim danima i nedeljama otkriti još sličnih podzemnih postrojenja. 


Foto: Tuneli Islamske države ispod Mosula; Autor: Profimedia


"ISLAMSKA DRŽAVA STIŽE U RIM"

Vojnici koji su prvi ušli u podzemno skroviše ID videli su javnosti poznate crne zastave ispisane raznim porukama „kalifata“. Na jednoj od njih je pisalo „mi podržavamo kalifat i ima nas širom sveta“. Druga poručuje da Islamska država kreće na Rim. 

Ostaci streljačkih meta i municije upućuju na različite tipove naoružanja kojima su teroristi snabdevani. Obuka je kretala vežbanjem gađanja iz pištolja na udaljenosti od 50 metara, a završavala se pucanjem iz visokokalibarskih oruđa na razdaljini od 300 metara. 


Foto: Tuneli Islamske države ispod Mosula; Autor: Profimedia


NEOBELEŽENA MAPA

Na drugom kraju tunela, nalazi se recepcija za identifikaciju, pretres i prijem novih regruta. Iza nje su smeštene spavaće odaje opremljene kupatilima i sobom za molitvu koja podražava džamiju. 

Po podu su posute stranice novina koje glorifikuju ID i njihove samoubilačke napade, i navode vesti s brojem poginulih i ranjenih neprijateljskih vojnika. Tu su i propagandni leci islamista koji objašnjavaju kako se proverava da li je neko „pravi“ musliman. 

Na podu jedne od prostorija, nalazi se mapa južnih kvartova Mosula, lišena bilo kakvog slovnog obeležja. Na taj način, regruti Islamske države su učili kako da se orjentišu i kreću po gradu bez pomena bilo kog toponima, oslanjajući se na interni, numerički sistem sporazumevanja. 


Foto: Bitka za Mosul; Autor: AP


STRANA PODRŠKA

ID je korisio profesionalnu opremu za kopanje tunela kako bi izdubio nove prostorije, kasnije korišćene kao spavaće odaje. Iz toga se jasno zaključuje da su strane firme snabdevale Islamsku državu neophodnim alatima. Iračka vojska u saradnji s jednom kanadskom kompanijom pokušava da otkrije poreklo te opreme. 

Osim toga, jasni su tragovi novčane i praktične podrške iz inostranstva. Sumnja se na prisustvo stranih boraca, posebno specijalaca osposobljenih za obučavanje novih trupa. Pored iračkih vojnih knjižica preostalih iz vremena Sadama Huseina, korišćena je i engleska vojna literatura.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.