TI: Rusija najkorumpiranija zemlja na svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TI: Rusija najkorumpiranija zemlja na svetu

LONDON - Kompanije sa sedištem u Rusiji u najvećoj meri plaćaju mito kako bi osvojile posao u inostranstvu, saopštila je svetska organizacija za borbu protiv korupcije "Transparensi Internešenal" (TI).

U istraživanju objavljenom danas TI je saopštila da su rezultati pokazali da kompanije koje posluju na tržištima u razvoju najverovatnije koriste mito da bi svoj posao proširile i na inostranstvo.

S druge strane, kompanije iz Belgije i Kanade najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od svih se koriste u potplaćivanju u poslovanju.

U istraživanju je učestvovalo 2,742 izvršna direktora iz 26 zemalja koji su ocenjivali da li i u kojim uslovima je potrebno plaćati mito kada posluju sa inostranim kompanijama.

TI je onda, prema dobijenim rezultatima, rangirao 22 najveće svetske zemlje na skali od jedan do deset, gde je sa deset označena zemlja čije kompanije su najmanje sklone mitu. Rusija je zauzela poslednje mesto.

"Korupcija je zahvatila sve nivoe ljudskog društva - od svakodnevnog života do visokih zvaničnika", rekao je analitičar Moskovskog centra za političke tehnologije, Sergej Mihejev.

Odmah iznad Rusije, kao najkorumpiranije zemlje su Kina, Meksiko i Indija.

Kao zemlje najmanje podložne mitu su, pored Kanade i Belgije, i Holandija, Švajcarska, Nemačka, Britanija i Japan.

SAD su zauzele deveto mesto, a slede Singapur i Francuska.

Jedna od autorki istraživanja, Huanita Riano rekla je da je zapravo iznenađujuće da su u praksi male razlike između vrha i dna liste i da problemi sa korupcijom postoje u svim zemljama.

Sve ocenjivane zemlje, sem Rusije, Indije, Singapura, Kine, Hong Konga i Tajvana, potpisnice su konvencije protiv mita Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

TI: Rusija najkorumpiranija zemlja

Izvor: B92, 09.Dec.2008, 21:37

London -- Kompanije sa sedištem u Rusiji u najvećoj meri plaćaju mito kako bi dobile posao u inostranstvu, saopštila je organizacija "Transparensi internešnal"... U istraživanju objavljenom danas, ova organizacija za borbu protiv korupcije je saopštila da su rezultati pokazali da kompanije koje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.