Izvor: Blic, 20.Feb.2018, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TERAKOTA LOPOV Amerikanac ukrao palac glinenog vojnika, Kina traži oštru kaznu

Kineske vlasti zatražile su "oštru kaznu" za muškarca koji je na izložbi u SAD ukrao palac glinenog vojnika, figure stare više od 2.000 godina i vredne 4,5 miliona dolara.

Ovaj vojnik je jedna je od deset takvih figura pozajmljenih Institutu Frenklin u Filadelfiji, objavila je Sinhua, prenosi Hina.

Prošle nedelje 24-godišnji Majkl Roan optužen je za krađu i skrivanje vredne umetnine, a pušten je kasnije uz kauciju. Prema sudskim dokumentima, Roan je na izložbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvo napravio selfi sa figurama, a potom otkinuo palac jednog od vojnika, stavio ga u džep i otišao.

Glineni ratnici, poznati i kao ratnici od terakote, predstavljaju jedno je od najvažnijih arheoloških pronalazaka u Kini. Kolekcija obuhvata više od 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline, pronađenih u grobnici prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga iz 3. veka pre nove ere.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

MEĐUNARODNI SKANDAL! Amerikanac odlomio palac 2.000 godina stare statue vojnika od terakote i ukrao ga, Kina poludela!

Izvor: Kurir, 20.Feb.2018

FILADELFIJA, PEKING - Kineske vlasti zatražile su "oštru kaznu" za muškarca koji je na izložbi u SAD ukrao palac vojnika od terakote, figure stare više od 2.000 godina i vredne 4,5 miliona dolara.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.