Izvor: Politika, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve opcije ponovo na stolu

Američko-ruski razgovori o budućnosti Kosmeta uključuju i opciju da se sva rešenja vrate u igru, kao i da se, posle novih pregovora na kojima insistira ruski predsednik, Pokrajini i pre rešenja statusa omogući institucionalni pristup Svetskoj banci i MMF-u, ali ne i UN

I pre samita Buš – Putin bilo je jasno da je američka strana odustala od toga da kroz Savet bezbednosti, barem ovog leta, pokuša da progura Ahtisarijev plan za Kosovo. Vašington namerava da uloži još >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << truda u pokušaj da pridobije rusku stranu, pa je Putinova ideja o novim pregovorima, koji bi trebalo da traju naredna četiri meseca, odložila glasanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o bilo kakvoj novoj rezoluciji koja bi odredila budući status Kosova i Metohije.

Vesti koje su pristizale sa Samita G8, uključujući poslednji predlog belgijskog ministra spoljnih poslova Karela de Guhta o četvoromesečnom moratoriju tokom koga bi bili organizovani pregovori Beograda i Prištine "bez unapred utvrđenog ishoda", stvaraju relaksiraniju atmosferu uoči večerašnjeg sastanka američkog i ruskog predsednika u Mejnu, barem što se kosovskog pitanja tiče.

Imajući u vidu da Džordž Buš i Vladimir Putin imaju i važnije teme od sudbine srpske južne pokrajine, to na neki način pokazuje da je Amerikancima stalo da se odnosi ne zatežu dodatno. Takođe je verovatno da američki predsednik u četiri oka sa Putinom neće moći da odbije Putinov zahtev za nastavak pregovora, kao sasvim legitiman pokušaj da se potraži izlaz iz pat-pozicije.

Uoči dugo očekivanog sastanka dvojice najmoćnijih svetskih lidera, "Politika" saznaje od izvora u Vašingtonu da se američka administracija nada da bi pregovori Beograda i Prištine tokom naredna četiri meseca mogli da proizvedu neke opipljive pomake koji bi zadovoljili, barem donekle, obe strane. Jedna od ideja je da Srbija i Kosovo dogovore tzv. "dupli kolosek", sličan onom koji je u međunarodnom kontekstu primenjen dok su Srbija i Crna Gora još razgovarale o tome kako će razrešiti svoje nesporazume u pogledu opstanka državne zajednice.

Reč je pre svega o rešenju koje je omogućavalo pristup, odnosno određeno institucionalno prisustvo Crne Gore u Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu. Naravno, dupli kolosek u pregovorima SCG sa Evropskom unijom nije podrazumevao članstvo CG u UN.

Smatra se da bi ovakav pristup u kosovskom slučaju predstavljao privremeni kompromis koji bi možda zadovoljio i albansku stranu, uz mali nagovor Sve opcije ponovo na stolu američkih prijatelja. SAD su odavno veoma zainteresovane za članstvo Kosova u MMF i Svetskoj banci kako ne bi same morale da izdvajaju ogromna sredstva za funkcionisanje prelazne vlasti kosovskih Albanaca i bezbednosne strukture na Kosovu i Metohiji. Za kosovske Albance to bi, bez obzira na odsustvo stolice u UN, takođe bilo utešno rešenje, pošto su i oni sami svesni da od obećane brzine za sada nema ništa. Prednost za Beograd bi bila u tome što bi se Srbija oslobodila plaćanja kosovskih dugova, koje od 1999. godine redovno izmiruje.

Posle ruskog odbijanja i četvrte po redu rezolucije (predložile su je SAD, Velika Britanija i Francuska) i stava francuskog predsednika Nikole Sarkozija, posle sastanka sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs, da "veruje da je nezavisnost Kosova neizbežna, ali da treba izbeći podelu Evropljana", "Politika" saznaje iz vašingtonskih izvora da postoji i varijanta u američko – ruskim razgovorima po kojoj bi se sve opcije ponovo našle "na stolu".

U tom kontekstu postoje izvesne indicije da će u narednom periodu biti preispitani i početni principi Kontakt grupe iz novembra 2005. godine, koji se odnose na nemogućnost povratka na stanje pre 1999. godine, podelu Kosova, niti ujedinjenje sa bilo kojom zemljom ili delom zemlje.

Biljana Mitrinović

--------------------------------------------------------------------------

Koštunica: Prilika za okretanje nove stranice

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je juče da je sastanak predsednika SAD i Rusije Džordža Buša i Vladimira Putina "važna prilika da se preispita dosadašnji tok rešavanja kosovskog pitanja i da se otvori nova stranica u traženju rešenja za budući status Pokrajine".

Predsednik vlade je rekao da "Srbija očekuje da dvojica predsednika čvrsto usmere rešavanje pitanja Kosova i Metohije kroz nove pregovore, sa ciljem da se dođe do kompromisnog i obostrano prihvatljivog rešenja koje će biti saglasno temeljnim načelima međunarodnog prava".

Koštunica je dodao da Srbija iskazuje "punu spremnost da pristupi novim pregovorima i preuzme svoj deo odgovornosti kako bi se pronašlo sporazumno i dugoročno održivo rešenje, jer samo takvo rešenje garantuje stabilnost celog regiona".

(Beta)

[objavljeno: 01.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.