Švajcarsko upozorenje Nemačkoj povodom poreskog sporazuma

Izvor: Blic, 20.Jul.2012, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarsko upozorenje Nemačkoj povodom poreskog sporazuma

Švajcarska je upozorila da neće biti nikakvog novog sporazuma sa Nemačkom o mučnom pitanju utaje poreza ukoliko sadašnji sporazum ne dobije odobreneje u parlamentima obeju zemalja

Predsednica Švajcarske Evelin Vidmer Šlumpf, koja je takođe ministarka finansija te zemlje, rekla je da će, ukoliko Bern i Berlin ne ratifikuju postignuti sporazum, biti nastavljeno sa sadašnjom praksom, dok Nemačka neće imati drugu opciju do da pokreće nezavisnu istragu u svakom slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sumnje na izbegavanje plaćanja poreza.

“Neće biti preduzimanja dodatnih mera za rešavanje zahteva iz Nemačke”, rekla je Vidmer Šlumpf u intervjuu švajcarskom listu “Blik”.

Nemačka takođe treba da bude svesna 10-ogodišnjeg roka zastarevanja slučajeva s utajama poreza, kazala je švajcarska zvaničnica dodavši da je taj rok “u mnogim slučajevima pred isticanjem”, zbog čega niz nemačkih utajivača poreza može proći nekažnjeni.

“Da li to finansijska pravda?”, zapitala je Vidmer Šlumpf.

Bilateralni sporazum o izbegavaju plaćanja poreza čiji je cilj okončanje takvih slučajeva, treba da stupi na snagu 1. januara 2013, ali još treba da bude ratifikovan u parlamentima obeju zemalja, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Vidmer Šlumpf je u utorak razgovarala s nemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom o nemačkoj kupovini diskete s podacima o nemačkim klijentima švajcarskih banaka za koje se sumnja da izbegavaju da plaćaju porez.

Prema podacima nemačkih medija, nemačka pokrajina Severna Rajna-Vestfalija je kupila disketu koja navodno sadrži imena oko 1.000 nemačkih građana s imovinom u Švajcarskoj.

Nemački list “Fajnenšel tajms Dojčland” je objavio da je ministartvo finansija Severne Rajne-Vestfalije dalo zeleno svetlo za kupovinu tog diska za 3,5 miliona evra (4,2 miliona dolara).

Ministar Šojble je rekao da nemačke regionalne vlasti treba da se uzdržavaju od kupovine takvih podataka, ali da Berlin nema nadležnost da ih u tome spreči.

Opozicioni predstavnici u gornjem domu nemačkog parlamenta, Bundesratu zapretili su da će blokirati nemačko-švajcarski sporazum o porezu, smatrajući ga previše povoljnim za utajivače.

Nemačke poreske vlasti su 2010. povratile 1,6 milijardi evra od utajivača poreza pošto su kupile podatke o nemačkim klijentima banaka u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

Švajcarska je u martu oštro reagovala izdavanjem poternica za trojicom nemačkih poreskih inspektora pod optužbom za ekonomsku špijunažu zbog kupovine ukradnenih disketa s imenima nemačkih klijenata druge po veličini švajcarske banke “Kredi Svis”.

Prema proceni nemačkih medija, u Švajcarskoj je sakriveno između 130 i 180 milijardi evra vredne nemačke imovine.

Povezane vesti: Nemačka i Švajcarska potpisale sporazum o porezu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.