Izvor: Politika, 11.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suze donele preokret

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 10. januara – Slobodna fotoreporterka Merijen Pernold-Jang (64) iznenadila je i sebe i druge – dvostrukim "upadom" u istoriju američkih predsedničkih izbora. Svojim "zapitkivanjem" je "preusmerila" tok prekjučerašnjeg izjašnjavanja u Nju Hempširu, dok je ona lično odolela posledicama koje je izazvala. Merijen je, naime, na predizbornom skupu postavila pitanje Hilari Klinton – kako podnosi surovosti kampanje. Predsedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pretendentkinji je to bio dobrodošao povod da "otvori srce", kako su joj saradnici savetovali, pa su joj čak i oči zasuzile dok se ispovedala da joj je "teško".

Emotivni nastup uticao je na biračko telo, naročito na žene, i doprineo pobedi Klintonove u Nju Hempširu – slažu se analitičari. Njene reči dirnule su i Merijen, ali je ona glasala za Baraka Obamu, čije reči su joj se najviše svidele. Doprinela je, ispada, promeni masovnog glasačkog raspoloženja – protivnog svom ličnom opredeljenju, koje je uspela da očuva od uticaja nabujalih (sa)osećanja...

Ovdašnji mediji hvale Merijen kao "specifičan fenomen", ali i priznaju da kolektivno nisu bili dorasli efektima njenog individualnog čina. Nisu se dosetili da postave "pravo pitanje", kao što je ona učinila, nego su žurili da svojim odgovorima preduhitre odgovorne, u ovom slučaju birače, pri čemu su – grdno omanuli u "tipovanju", poljuljavši poverenje publike u njihovu objektivnost i kompetentnost.

Listom su, naime, predskazivali poraz – potonje pobednice. Prognoze glavnih listova su se pokazale postojanim kao listovi krošnji u poznu i vetrovitu jesen. "Panika" – naslov je kojim je "Njujork post" propratio snimak suzne Hilari. Ali, sada su pod pritiskom tih potcenjenih suza i mnogi drugi, pa i najuticajniji, mediji.

Pogrešna sugerisanja ishoda u Nju Hempširu publikovali su i "Njujork tajms", "Los Anđeles tajms", "Čikago tribjun", "Njusvik", televizije Si-En-En, En-Bi-Si, Ej-Bi-Si, Si-Bi-Es. Izuzetak od tog neželjenog pravila nije bio ni "Vašington post", ali se zbog toga jedan njegov novinar javno izvinio a drugi podsetio na previde svih pa i kolega iz njegove redakcije. "Glavni mediji su poniženi" i povodom omanjivanja u procenama izbornog procesa u Nju Hempširu deluju "kao da ih je opustošio uragan" – ocenio je kalifornijski profesor novinarstva Marti Kaplan. Hroničari podsećaju da je stvoren "začarani krug" iz koga će se teško izaći.

Pre najnovijeg zastranjivanja, ovdašnji mediji su o Hilari Klinton govorili kao o "apsolutnom favoritu", da bi iz njenog neuspeha u Ajovi izvukli zaključak kako je "gotova", a onda – posle njenog uspeha u Nju Hempširu – isticali kako opet "dominira u konkurenciji demokrata". Letos su "otpisali" i veterana Džona Mekejna, ali je on ubedljivo prošlog utorka pobedio svoje republikanske rivale, među kojima i prethodno favorizovanog Mita Romnija i "iznenađujućeg" pobednika, na izjašnjavanju u Ajovi, Majkla Hakebija.

Neke pouke iskustva su uvažene, druge nisu. Posle pogrešnih vesti da je 2000. godine na predsedničkim izborima pobedio Al Gor, mada je, pod spornim okolnostima, tada na čelo države došao Džordž Buš, sada se nije žurilo s proglašavanjem pobednika u Nju Hempširu. Brzalo se, pak, s prognozama da se "pobednik već zna", ali se pokazalo da je to neko drugi a ne predskazani.

Smenjuju se tako "umiranja" i "oživljavanja" kandidata. Već "sahranjeni" u sledećoj fazi "sahranjuju" druge, pa se obrt proglašava kao "povratak otpisanih".

Svi ti statusi su, pak, proizvod medija – ocenjuje analitičar "Posta". Štampa je, dodaje, proglasila i "mrtve" i "oživljene" i "otpisane" i "povratak otpisanih". Teško je odbraniti se od sličnih "pretumbacija", kaže novinar Si-Bi-Esa Džef Grinfild, uz napomenu da je takav pristup novinarima "u DNK".

Tradicionalni mediji posrću u nastojanju da neutrališu dejstvo internetske korespondencije u kojoj se pojavljuju otkrića koja nadmašuju domete klasičnog novinarstva a često i samu realnost – smatraju pojedini eksperti. Umesto da nameće kriterijume pouzdanosti informacije, novinarstvo podleže trci za nedokazivim – kažu drugi.

Pogrešnu prognozu ishoda izjašnjavanja medijski lideri nastoje da objašnjavaju i kao primenu kriterijuma "istrajnosti" a ne "prolaznosti". Urednik "Njusvika" Džon Mičam kaže da bi i sada, kao uoči biranja u Nju Hempširu, na naslovnu stranu stavio Obamu. Senator iz Ilinoisa, koji bi postao prvi crnac na čelu SAD, po Mičamu "nije samo vest nego istorijski događaj".

Građanima je, čini se, ponajviše stalo da kreatori i vesti i istorije – prioritet daju "onome od čega se živi". U međuvremenu se mogu očekivati obostrana "iznenađenja". Propraćena, možda, i znatno širim prilivom suza od onih koje je izazvalo Merijenino pitanje.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.