Sukobi demonstranata i policije širom SAD, blokirana Bela kuća, kamenicama na sedište Si-En-Ena

Izvor: RTS, 30.Maj.2020, 03:45

Sukobi demonstranata i policije širom SAD, blokirana Bela kuća, kamenicama na sedište Si-En-Ena

Talas protesta zbog ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu proširio se širom Sjedinjenih Američkih Država u noći između petka i subote, praćen sukobima demonstranata i policije u Njujorku, Vašingtonu, Atlanti, Denveru i Kolambusu.
Bela kuća bila je nakratko blokirana pošto su je opkolili demonstranti, koji su uzvikivali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ime ubijenog Džordža Flojda i upozoravali vlasti da "nema mira bez pravde", što je u velikoj meri postao slogan protesta koji u Americi traju već četiri dana.
U nekoliko navrata, policija i demonstranti bili su na ivici ozbiljnijih incidenata, posebno kada su učesnici protesta optužili pripadnike snaga reda da su jednom dečaku pretili suzavcem.

Policija je uhapsila nekoliko učesnika protesta.
U Mineapolisu, u kojem je u poslednja tri dana zapaljeno oko 170 prodavnica i stambenih zgrada, lokalne vlasti uvele su policijski čas i na ulice izvele pripadnike Nacionalne garde, nadajući se da će ove mere, uz hapšenje policajca optuženog za ubistvo Džordža Flojda, uticati na smirivanje strasti.
Policajac Derek Čauvin će odgovarati za ubistvo pošto je punih osam minuta držao koleno na vratu Džordža Flojda, koji je, kako se vidi na snimku, pokušavao da dođe do daha govoreći da ne može da diše.
Smrt tamnoputog bivšeg srednjoškolskog košarkaša ponovo je u prvi plan izbacila rasne tenzije u SAD, pa su se demonstracije, gotovo istog trenutka, proširile na još nekoliko američkih gradova.

U noći između petka i subote najžešće je, kako se čini, bilo u Atlanti gde je masa demonstranata zapalila policijsko vozilo i kamenicama zasule sedište televizijske mreže Si-En-En.
Flaše su letele i ka pripadnicima policije, koji su upozoravali demonstrante da se povuku ili će biti uhapšeni. Uhapšene su najmanje tri osobe, dok je jedan policajac povređen. Demonstranti su opljačkali nekoliko objekata, uključujući i restoran u blizini mreže Si-En-En.
Policija je saopštila da će dozvoliti da se demonstracije nastave, uprkos činjenici da su na policajce bacana jaja, flaše i svakojaki drugi predmeti.
Protesti su održani i na nekoliko lokacija u Njujorku, gde je noć ranije, tokom demonstracija koji su prerasli u nerede, uhapšeno 70 osoba.

Protest održan u petak počeo je mirno, ali je posle izvesnog vremena situacija izmakla kontroli, nakon što je jedan od učesnika protesta bokserom udario policajca u lice. Izgrednik je odmah priveden, a za sada nema informacija o zdravstvenom stanju policajca.
Još 11 učesnika protesta uhapšeno je u sukobima koji su izbili posle ovog incidenta, a policija, kako se čini, nije ostala dužna demonstrantima, pa je nekoliko osoba prebijeno pendrecima.
Policija se sukobila sa demonstrantima i u Bostonu, gde je uhapšeno nekoliko osoba, dok su pripadnici policije ispaljivali suzavac na učesnike protesta.
 
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protesti se šire Amerikom, demonstracije i ispred Bele kuće

Izvor: VOA, 30.Maj.2020

Protesti zbog smrti Afroamerikanca koji je, u lisicama, preminuo tokom policijskog privođenja, nastavili su da se šire Amerikom i nakon što je belački policajac u Mineapolisu, koji je osam minuta klečao na vratu Džordža Flojda, optužen za ubistvo iz nehata. U Finiksu, Denveru, Las Vegasu, Los...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.