Izvor: Vostok.rs, 18.Okt.2020, 10:03

Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije - 17.10.

   

Pregled dešavanja na ratištu u Nagorno Karabahu za 17.10. Mapa spornog regiona Nagorno-Karabaha
 Interaktivna mapa bojevih dejstava  
 

 

 

 
 

 
 
 
Nastavljaju se borbe u Nagorno-Karabahu - U južnom pravcu linije dodira u Nagorno-Karabahu nastavljaju se teške borbe, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan.
„Danas je u južnom i severnom pravcu linije dodira, nakon masovne artiljerijske pripreme uz podršku bespilotnih letelica, avijacije i raketnih sredstava, protivnik prešao u ofanzivu velikih razmera. Žestoke borbe su posebno vođene u južnom pravcu. Nakon dva napada u severnom pravcu protivnik je odbijen. Nije uspeo da zauzme nijedan položaj niti uzvišenje. Nastavljaju se teške borbe na jugu“, rekao je Ovanisjan, istakavši da su se jermenske snage pregrupisale u nekim delovima. Ovanisjan je takođe saopštio da se najupornije borbe vode na jugu i na severu. Dodao je da nema promena u pravcu Gadruta. Ranije je saopšteno da su se u prestonici Nagorno-Karabaha Stepanakertu oglasile sirene za vazdušnu opasnost. Informacije je potvrdio i ombudsman Nagorno-Karabaha Artak Beglarjan, istakavši da Stepanakert gađaju teškim raketama. Pregled političkih i drugih vesti za 17.10. 
Alijev: Uskoro stići odgovor u vidu odmazde na frontu - Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je granatiranje Gandže, drugog po veličini grada u Azerbejdžanu – ratni zločin, te je obećao da će uskoro stići odgovor u vidu „odmazde na frontu“.
Kako je rekao, izgrednici će biti kažnjeni zbog ovoga što su učinili. „To je zločin protiv čovečnosti, ako svetska zajednica ne želi da ih kazni, mi ćemo to učiniti, odgovorićemo na frontu“, rekao je on. Istovremeno, Alijev je kazao da je vojska Azerbejdžana preuzela kontrolu nad gradom Fizuli u Nagorno-Karabahu. "Pored toga, azerbejdžanske snage su preuzele kontrolu i nad obližnjim selima Fuzilinskog regiona." Pašinjan: Princip otcepljenje u ime spasenja - Jermenski premijer Nikol Pašinjan smatra da je u procesu rešavanja problema Nagorno-Karabaha neophodno primeniti formulu „otcepljenje u ime spasenja“ što je, prema njegovim rečima, savremena manifestacija principa samoopredeljenja naroda.
„Princip ‘otcepljenje u ime spasenja’ , što je savremena manifestacija principa samoopredeljenja naroda omogućava određenim grupama, narodima ne samo da se otcepe od neke države, kada postoji opasnost od diskriminacije, masovnog kršenja ljudskih prava ili genocida, već isključuje i ujedinjenje sa državom ako će to dovesti do pomenutih posledica. To treba da bude u osnovi naše koncepcije rešavanja pitanja Nagorno-Karabaha“, saopštio je Pašinjan. Prema njegovim rečima, „učešće terorista-plaćenika u sadašnjim sukobima, terorističko ponašanje Turske i Azerbejdžana pružaju pravnu mogućnost da se to uvidi i na međunarodnom nivou. Čitav potencijal Jermena treba da bude usmeren na rešavanje tog zadatka“, rekao je Pašinjan. Alijev: Krijumčari prevoze oružje iz Rusije u Jerevan - Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je saopštio da Baku ima podatke o tome da navodno krijumčari prevoze oružje iz Rusije u Jerevan, civilnim letovima, ali da je od zvaničnih ruskih organa dobio uveravanja da Rusija ne šalje oružje u Jermeniju. Dodaje, takođe, da podizanje turske vojne baze u Azerbejdžanu nikad nije razmatrano.
„Jermenija je nedavno nabavila avion, prema našim podacima, za 30-40 miliona dolara. Njega su obezbedili bogati jermenski biznismeni koji žive u Rusiji – Karapetjan, Abramjan i drugi. Oni šalju Jermene iz Rusije u Karabah kao plaćenike. U isto vreme nabavka aviona Il-76 omogućila im je da krijumčarskim putem prebacuju oružje. U tom avionu je bilo protivtenkovsko naoružanje ‘Kornet’, sistem ‘Igla’  “, naveo je Alijev. Kako je dodao, "Jermenija je krijumčarskim putem došla do ruskih raketa", te da se Baku obratio Međunarodnoj organizaciji civilne avijacije.
„To je međunarodni zločin. Od ruskih zvaničnih organa dobili smo objašnjenje da Rusija ne šalje oružje u Jermeniju. Prema našim podacima, oružje se u Jerevan prebacuje krijumčarskim putem i u tom pravcu se vodi istraga“, rekao je azerbejdžanski predsednik u intervjuu za turski TV kanal „Aber“. On dodaje da nema planova da se konflikt u Nagorno-Karabahu prenese na teritoriju Jermenije.   Prema njegovim rečima, još je rano govoriti o uvođenju mirovnjaka u Nagorno-Karabah. „U administraciji Rusije opravdano su primetili da pitanje Nagorno-Karabaha treba da bude rešeno uz saglasnost obe strane. Kako sam više puta rekao, u osnovnim principima postoji tačka o uvođenju mirovnjaka. Ali, to je na poslednjoj etapi. Posle deokupacije teritorije, povratka izbeglica. Rano je sada govoriti o tome“, naveo je Alijev.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.