Sukob demonstranata i snaga bezbednosti u Iraku, osmoro stradalo

Izvor: RTS, 28.Nov.2019, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob demonstranata i snaga bezbednosti u Iraku, osmoro stradalo

Najmanje osam demonstranata stradalo je u Nasiriji, na jugu Iraka, kada su bezbednosne snage otvorile vatru da bi rasterale okupljene učesnike protesta.
Desetine ljudi je ranjeno u sukobu demonstranata i bezbednosnih snaga u četvrtak, navode medicinski izvori.

U južnom svetom gradu Najaf, gde su demonstranti upali i zapalili iranski konzulat, uveden je policijski čas.
Zbog paljenja konzulata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nasilje u Iraku je eskaliralo posle nedelja masovnih demonstracija koje imaju za cilj rušenje vlade zbog korupcije.
Iračke vlasti formirale su "krizne ćelije" u nekoliko provincija pokušavajući da na taj način vrate red, saopšteno je iz vojske.
Kako je rečeno, ćelije će predvoditi guverneri provincija, ali uključivao bi vojne vođe koji bi bili zaduženi za lokalne bezbednosne i vojne snage.
Protesti, koji su počeli u Bagdadu 1. oktobra i širili se do južnih gradova je najkompleksniji izazov sa kojim se suočava vladajuća šiitska klasom koja ima kontrolu nad državnim institucijama od 2003. godine.
Demonstranti su uglavnom nezaposleni, mladi Šiiti koji zahtevaju odlazak čitave iračke političke elite.
Prema navodima policije i medicinskih izveštaja, u sukobima je do sada poginulo više od 350 ljudi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRVOPROLIĆE U IRAKU: Demonstranti zapalili iranski konzulat! Policija otvorila vatru, ubijeno osmoro ljudi! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 28.Nov.2019

Najmanje osam demonstranata je danas poginulo u Nasiriji, na jugu Iraka, kada su bezbednosne snage otvorile vatru da bi rasterale okupljene na protestima.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.