Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Avg.2020, 22:03

Sudanci traže reforme na ulicama godinu dana nakon sporazuma sa vojskom

Demonstranti u Sudanu danas su se vratili na ulice tražeći još reformi, godinu dana nakon podele moći između vojske i prodemokratskog pokreta.

Demonstranti, koji su nosili sudanske zastave, okupili su se danas ispred sedišta vlade u glavnom gradu Kartumu da predaju listu zahteva, uključujući formiranje zakonodavnog tela.

Policija je kasnije suzavcima rasterala demonstrante.

Sudanski sindikat lekara koji je deo prodemokratskog pokreta, saopštio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je policija koristila palice i gumene metke za rasterivanje demonstranata, kada su najmanje četiri osobe ranjene.

Današnje demonstracije organizovao je Sindikat sudanskih profesionalaca, organizator velikih demonstracija koje su dovele do svrgavanja dugogodišnjeg diktatora Omara el Bašira u aprilu 2019. godine.

Sudan je u teškoj političkoj krizi otkako je protestni pokret primorao vojsku da zbaci s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira, posle čega su demonstranti ostali na ulicama, zahtevajući da generali predaju vlast civilima.

Nakon nasilnih protesta u kojima je pre tačno godinu dana više stotina demonstranata poginulo, formirano jevojno-civilno telo koje će Sudanom upravljati u tranzitnom periodu do izbora 2022. godine.

U Suverenom savetu je pet vojnika i pet civila delegiranih od Snaga za proglašenje slobode i promenu, koje predstavljaju demonstrante, dok su 11. člana - sudiju koptskog hrišćanina imenovale obe strane.

Parlament je trebalo da bude formiran u roku od tri meseca, ali se to još nije dogodilo.

Protesti su danas održani u nekoliko sudanskih gradova.

Pored inflacije, spoljnog duga i nestašice osnovnih namirnica kao što su hleb, gorivo i lekovi, Sudan se trenutno bori i sa epidemijom korona virusa.

Od početka epidemije u toj zemlji je umrlo preko 800, a zaraženo je preko 12.500 ljudi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Sudanci traže reforme na ulicama godinu dana nakon sporazuma sa vojskom

Izvor: Beta, 17.Avg.2020

Demonstranti u Sudanu danas su se vratili na ulice tražeći još reformi, godinu dana nakon podele moći izmedju vojske i prodemokratskog pokreta.Demonstranti, koji su nosili sudanske zastave, okupili su se danas ispred sedišta vlade u glavnom gradu Kartumu da predaju listu zahteva, uključujući formiranje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.