„Stradanja” timočkih Rumuna

Izvor: Politika, 24.Maj.2011, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Stradanja” timočkih Rumuna

Ko je rumunskog senatora naveo da govori o „teroru“ kome su podvrgnuti Rumuni u dolini Timoka i Morave

Od našeg dopisnika

Bukurešt – U Bukureštu su se nedavno obreli neki od lidera rumunske zajednice u dolini Timoka da bi se ovdašnjim političarima i javnosti požalili na „krajnje težak“ položaj u Srbiji.

Pozivani godinama u Bukurešt kad god je to potrebno glasnogovornicima „rumunskog nacionalnog korpusa“, predstavnici su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odvedeni u Senat gde ih je primio predsednik spoljnopolitičkog odbora opozicioni socijaldemokratski senator Titus Korlacean.

Korlacean, jedan od kandidata za budućeg šefa diplomatije, poznat je po nastojanju da „odbranom“ Rumuna od Mađara, Rusa, Ukrajinaca, pa i Srba, stekne oreol doslednog borca za nacionalnu stvar.

Četvorica gostiju, koji kažu da predstavljaju 300.000 Rumuna u dolini Timoka, požalili su se da ih u Srbiji saslušava policija, da im se ne dozvoljava da se izjašnjavaju kao Rumuni, da se ne poštuje njihov nacionalni identitet, da se njihova prava uzurpiraju, da nemaju svoje škole i crkve i da su njihov Nacionalni savet prigrabile srpske političke stranke.

Timočki Rumuni još tvrde da se zvanični popisi stanovništva falsifikuju, pa ispada da Rumuna ima strašno malo – jer se većina, iz straha, izjašnjava kao Vlasi.

„I popis koji se sprema za ovu jesen, biće lažan“, tvrde dr Predrag Balašević, Dragan Demić, Zaviša Žurž i sveštenik Bojan Aleksandrović.

Razgnevljen ovim saznanjima, senator Korlacean izašao je pred Senat i javno upozorio Srbiju da Rumunija neće ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU ukoliko Beograd ne udovolji „pravednim zahtevima“ Rumuna iz doline Timoka. I više od toga, ponovo će se žaliti Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Vođe Rumuna iz doline Timoka u međuvremenu su na javnoj tribini na Fakultetu sociologije u Bukureštu ponovili optužbe na račun Beograda.

Aleksandrović je tvrdio da na timočkom terenu Srpska crkva „guši“ Rumunsku. Pri tome nije pomenuo pravoslavna kanonska pravila za koja je jednom drugom prilikom rekao da su „zastarela“.

Aleksandrović je zaboravio na još važeći sporazumu između Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Rumunije iz 1934. kojim su regulisani svi sporni verski problemi dve sestrinske crkve. Tada su podeljeni i poslednji zajednički crkveni i manastirski hektari, a u sporazumu nema ni reči o nekim podelama ili problemima u Timočkoj krajini.

Timočka delegacija podsetila je i da je na nož dočekala odluku Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine da se pristupi standardizaciji vlaškog jezika koji bi koristio ćirilicu.

Mnogi prisutni nisu međutim zaboravili da su svi Rumuni (tada žitelji Vlaške i Moldavije) još sredinom 19. veka pisali na ćirilici. Iz tog perioda je i ostao jezik Vlaha u Timočkoj dolini, otcepljen od matice širokim Dunavom, koji danas zvuči kao krajnje arhaični jezik romansko-rumunskog porekla.

Na „timočkoj tribini” glavnu reč držao je Ričard Viorel Badea, senator vladajuće Demokratsko-liberalne stranke, koji je izabran glasovima rumunske dijaspore i za koju, kako sam kaže, „odgovara svom dušom“.

On je otvoreno optužio Srbiju za mnoge grehe, a ponajviše da ne poštuje „evropske norme” u pogledu prava nacionalnih manjina.

Izbegavajući da kaže da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope donela rezoluciju u kojoj se jasno kaže da Rumuni i Vlasi u Srbiji nisu isto, senator Badea je pokušao da ubedi prisutne da je „kucnuo čas” da se Srbija natera da prizna Vlahe za Rumune.

„Vi i ne možete sebi da predstavite kakvom su teroru – ne bežim od te reči – podvrgnuti Rumuni u dolini Timoka i Morave. Srbija nije evropska, već azijska zemlja.”

Senator je toliko zapenuši da mu je jedna studentkinja dobacila: „Molim Vas, Srbi su hrišćani, pravoslavci. Ne govorite tako.”

Badea je ipak još mnogo toga rekao. Pokazujući na goste iz Timočke krajine, on je sa očitim zadovoljstvom izjavio:

„Na ovoj stvari (odbrane Rumuna u dolini Timoka) radim već 12 godina. Na početku nas je bilo krajnje malo. Sada nas je više jednomišljenika“, rekao je podsetivši da je „sve krenulo nabolje“ kada je sreo Balaševića koji je kao stipendista rumunske vlade studirao u Krajovi, kada je napustio svoj vlaški govor i dobro savladao rumunski.

Ideje čiji su zagovornici senatori Badea i Korlacean ipak ovde nemaju veliku prođu i pripadaju užem delu rumunske političke scene. Ni mediji ih baš ne vare.

Istina, agenciji „Rumenijen global njuz“, koja se bavi samo problemima rumunske dijaspore, dodeljen je zadatak čvrste nacionalne pesnice. Ona sa ultraških pozicija često kritikuje i rumunsku vladu i MIP okrivljujući ih da su „mlakonje“ i „slabići“.

Agencija često piše da je Bukurešt „mek“ prema Beogradu, da srpska diplomatija „uspavljuje naše predstavnike“ neispunjenim obećanjima i da Srbi izbegavaju da izvršavaju svoje međunarodne obaveze.

Milan Petrović

objavljeno: 25.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.