Stoltenberg: Potpuno besmisleno da NATO i EU budu suparnici

Izvor: RTS, 12.Nov.2018, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Potpuno besmisleno da NATO i EU budu suparnici

Generalni sektetar NATO Jens Stoltenberg upozorio je, povodom rasprave o formiranju "evropske vojske", da odbrana Starog kontinenta ne sme da se jača na štetu Severnoatlantskog saveza.
Jens Stoltenberg je na "Forumu NATO-Industrija" u Berlinu je izrazio zadovoljstvo zbog pojačanih napora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU na polju odbrane.

"Dobra je stvar ako evropski saveznici imaju veće kapacitete, ako bolje sarađuju. Ono čime nismo zadovoljni jeste da EU počinje uspostavljati dvojne strukture", istakao je Stoltenberg.
Ocenio je da je NATO i EU "zapravo potreban jedan, snažan i stručan komandni sistem", prenose hrvatski mediji.
"Ne možemo da delimo resurse na pola. Za zemlju kao što je Nemačka bilo bi potpuno besmisleno dopustiti da NATO i EU budu suparnici, jer je Nemačka, kao i većina drugih članica NATO, ujedno i članica EU", poručio je Stoltenberg.
Francuski predsednik Emanuel Makron 6. novembra pokrenuo je raspravu, predloživši da Evropa "izgradi sopstvenu vojsku", što je razljutilo predsednika SAD Donalda Trampa koji je Makronov predlog ocenio "uvredljivim", uoči dolaska u Francusku na obeležavanje završetka Prvog svetskog rata.
Makron je posle probao da umiri Trampa tvrdnjom da predlog nije bio uperen protiv Vašingtona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg: Potpuno besmisleno da NATO i EU budu suparnici

Izvor: Blic, 12.Nov.2018

Generalni sektetar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas, povodom rasprave o formiranju "evropske vojske", da evropska odbrana ne sme da se jača na štetu Severnoatlantskog saveza.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.