Stoltenberg: Operaciju u Libiji nije pokrenuo NATO nego Francuska i Velika Britanija

Izvor: Vostok.rs, 13.Nov.2018, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Operaciju u Libiji nije pokrenuo NATO nego Francuska i Velika Britanija

Operaciju u Libiji nije započeo NATO, nego nekoliko evropskih zemalja, koje su tada shvatile da im je potrebna pomoć saveza, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar organizacije na konferenciji u Berlinu.
"Naravno, ponekad su evropski saveznici dužni biti sposobni da rade nešto bez SAD-a. Nismo rekli da sve operacije NATO-a moraju biti sa SAD-om. Jednostavno one su velike i često je potrebno da učestvuju. Dobro se sećam, primera operacije u Libiji, jer sam tada bio premijer Norveške, a Norveška se pridružila ", rekao je Stoltenberg. Prema njegovim rečima, "libijska operacija nije bila operacija NATO-a. To je bila operacija koju je inicirala Evropa, ne Nemačka, već više Francuska i Velika Britanija". "Kada smo se sreli u Parizu da donesemo konačnu odluku, NATO nije bio na stolu, nije bilo saveza. Ali stvarnost je bila da smo kasnije shvatili da nam je potrebna pomoć NATO-a i SAD sa njihovim komandnim strukturama i sposobnostima", rekao je on. Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron predložio stvaranje "sveevropske vojske" nezavisne od Sjedinjenih Država, uključujući i za sajber bezbednost. "Ako oni govore o strateškoj autonomiji, nije jasno šta to znači, ali to zvuči kao da se radi o jednoj velikoj strateškoj stvari. Mislim da nije razumno", zaključio je Stoltenberg. Dodao je da ne vidi potrebu da Evropska Unija stvori dupli savez ili organizaciju. "Realnost je da nam treba jedna jaka komandna struktura", naglasio je generalni sekretar NATO-a. Operacija protiv Libije Sredinom februara 2011. godine u Libiji su počele masovne demonstracije kojima se zahtevala ostavka Moamera Gadafija, koji je bio na vlasti već više od 40 godina. Kasnije su protesti eskalirali u oružanu konfrontaciju između vladinih snaga i pobunjenika. Savet bezbednosti UN je 17. marta usvojio rezoluciju kojom se predviđa uvođenje zone zabrane letenja nad Libijom, što je otvorilo mogućnost stranoj vojnoj intervenciji u ovoj severnoafričkoj zemlji. U operaciji koalicionih snaga koja je započela 19. marta učestvovale su posebno Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Sjedinjene Države, Kanada, Belgija, Italija, Španija, Danska i Norveška.  
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Stoltenberg: Rusija mora da napusti ideju o sferama uticaja

Izvor: Vostok.rs, 13.Nov.2018

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je konstatovao da su Rusija i Evropa dužne da odustanu od same teze o sferama uticaja, s obzirom na to da svaka zemlja ima pravo da samostalno donosi odluke. „Rusija mora da napusti ideju o sferama uticaja. U Rusiji postoji određeno shvatanje da velike...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.