Štampa: Postignut dogovor o granici sa Irskom posle Bregzita

Izvor: N1 televizija, 04.Nov.2018, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampa: Postignut dogovor o granici sa Irskom posle Bregzita

London i Brisel postigli su dogovor da Velika Britanija privremeno ostane u carinskoj uniji sa Evropskom unijom (EU) posle Bregzita, čime bi se izbegla tvrda granica sa Irskom, preneo je danas britanski nedeljnik Sandej tajms (Sunday Times).

Britanska premijerka Tereza Mej dobila >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je ustupke od EU, naveo je list pozivajući se na izvore bliske pregovorima i dodao da je Brisel pristao da u sporazumu o budućim odnosima bude navedeno da će u carinskoj uniji ostati cela teritorija Velike Britanije.

Prema tom novom dogovoru, EU je prihvatila proveru robe u fabrikama ili prodavnicima, a ne na granici.

Irska granica je bila kamen spoticanja u pregovorima o odnosima posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji. Nijedna strana ne želi uvodjenje granice izmedju britanske pokrajine Severne Irske i Irske koja je članica EU, u strahu da bi bio ugrožen mirovni sporazum Belfasta i Dablina.

Neimenovani portparol britanske vlade nije želeo da potvrdi navode Sandej tajmsa, ocenjujući ih spekulacijama, prenela je televizija Skaj njuz (Sky News).

Britanski i irski zvaničnici nedavno su saopštili da su blizu dogovora o rešavanju pitanja prema kojem bi granica izmedju Severne Irske i Irske ostala otvorena posle Bregzita.

Velika Britanija 29. marta 2019. godine zvanično izlazi iz članstva u EU.

BBC: Britanski preduzetnici pozvali na glasanje o Bregzitu

Više od 70 britanskih preduzetnika potpisalo je pismo objavljeno u nedeljniku Sandej tajms u kojem se poziva na organizovanje glasanja o sporazumu kojim će se odrediti budući odnosi Londona i Brisela posle Bregzita.

Izvršni dirketor firme Voterstouns (Waterstones) i bivši dirketor Sensberija (Sainsbury) su medju potpisnicima pisma u kojem se ističe da bi "razarajuće tvrd Bregzit" ugrozio britansku ekonomiju, prenela je britanska televizijska mreža BBC.

Britanski mediji prenose da će naredne nedelje biti pokrenuta grupa Biznis za glas naroda (Business for a People's Vote).

Izvori bliski vladi rekli su BBC-u da je premijerka Tereza Mej jasno stavila do znanja da neće biti referenduma o sporazumu koji treba da postignu EU i Velika Britanija o budućim vezama dve strane posle Bregzita.

Preduzetnici u pismu navode da je poslovnom svetu obećan nastavak trgovine sa EU i dodaje da su pored uloženih napora pregovori Londona i Brisela daleko od takvog cilja.

"Neizvesnost u poslednje dve godine već je dovela do pada investicija", dodaje se u pismu i zaključuje da se poslovni svet suočava "sa povezom preko očiju ili razarajuće teškim Bregzitom".

Velika Britanija 29. marta 2019. godine zvanično izlazi iz članstva u EU.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.