Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Nov.2018, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sandej tajms: Postignut dogovor o granici sa Irskom posle Bregzita

London i Brisel postigli su dogovor da Velika Britanija privremeno ostane u carinskoj uniji sa Evropskom unijom (EU) posle Bregzita, čime bi se izbegla tvrda granica sa Irskom, preneo je danas britanski nedeljnik Sandej tajms (Sunday Times).

Britanska premijerka Tereza Mej dobila je ustupke od EU, naveo je list pozivajući se na izvore bliske pregovorima i dodao da je Brisel pristao da u sporazumu o budućim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odnosima bude navedeno da će u carinskoj uniji ostati cela teritorija Velike Britanije.

Prema tom novom dogovoru, EU je prihvatila proveru robe u fabrikama ili prodavnicima, a ne na granici.

Irska granica je bila kamen spoticanja u pregovorima o odnosima posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji. Nijedna strana ne želi uvođenje granice između britanske pokrajine Severne Irske i Irske koja je članica EU, u strahu da bi bio ugrožen mirovni sporazum Belfasta i Dablina.

Neimenovani portparol britanske vlade nije želeo da potvrdi navode Sandej tajmsa, ocenjujući ih spekulacijama, prenela je televizija Skaj njuz (Sky News).

Britanski i irski zvaničnici nedavno su saopštili da su blizu dogovora o rešavanju pitanja prema kojem bi granica između Severne Irske i Irske ostala otvorena posle Bregzita.

Velika Britanija 29. marta 2019. godine zvanično izlazi iz članstva u EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Štampa: Postignut dogovor o granici sa Irskom posle Bregzita

Izvor: N1 televizija, 04.Nov.2018

London i Brisel postigli su dogovor da Velika Britanija privremeno ostane u carinskoj uniji sa Evropskom unijom (EU) posle Bregzita, čime bi se izbegla tvrda granica sa Irskom, preneo je danas britanski nedeljnik Sandej tajms (Sunday Times)...Britanska premijerka Tereza Mej dobila je ustupke od EU,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.