Šojble i Varufakis kao rogovi u vreći

Izvor: Vesti-online.com, 14.Mar.2015, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojble i Varufakis kao rogovi u vreći

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble ne isključuje mogućnost da dođe do "neplaniranog i incidentnog" izlaska Grčke iz evrozone.

- Pošto odgovornost i mogućnost da se odluči šta će se desiti leži samo na Grčkoj i pošto ne znamo šta odgovorni u Grčkoj čine, ne možemo isključiti tu mogućnost - rekao je Šojble u Beču.

Za eventualni izlazak Grčke iz evrozone smišljena je kovanica "Greksit" (od engleskih reči Grčka i izlaz), a sada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za drugi scenario neplaniranog izlaska Atine smišljena nova "Greksident" (od reči "Greece"i "accident" ).

Zemlja ne bi više dobijala pomoć u novcu, država bi bila insolventna, ne bi mogla da plaća službenike ni penzionere, a posledica je haos i slom banaka. Grčka bi morala da uvede novu valutu, jer više ne bi mogla da raspolaže evrom.

Situacija u Grčkoj je svakim danom sve bliža tom scenariju, a dogovor između Brisela i Berlina na jednoj, i Atine na drugoj strani, nije na vidiku. U očajanju, Grčka bi mogla da zagrabi u socijalne kase, a to je argentinski scenario koji je ovu zemlju odveo u siguran bankrot.

Nemačko-grčki odnosi su dodatno opterećeni najnovijim zahtevima Atine za ratnom odštetom koje Nemačka striktno odbija. A sada je na sve to, kao ulje na vatru, došla i lična netrpeljivost nemačkog i grčkog ministra finansija - Volfganga Šojblea i Janisa Varufakisa.

Vlada u Atini je uložila zvaničan protest Berlinu zbog uvredljivih izjava nemačkog ministra. Grčki mediji spekulišu da je Šojble komunikaciju Varufakisa sa novinarima na marginama samita u Briselu nazvao "glupavo naivnom".

Da je komunikacija dvojice ministara daleko od konstruktivne, potvrdio je i Varufakis u jednom intervjuu. "U susretu koji sam imao sa gospodinom Šojbleom, rekao mi je da sam izgubio poverenje nemačke vlade. Rekao sam mu: Ja ga nisam nikada ni imao, jer sam član vlade radikalnih levičara!"

* Berlin Grčkoj: Neće da može!

* EU "hladi" Grke

* Grčka se predala, prihvata i Trojku

* "Ako izađe iz EU, Grčka će se okrenuti Rusiji"

* Prete zaplenom imovine

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.