Šojble: Sad je moguć i greksident

Izvor: B92, 13.Mar.2015, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojble: Sad je moguć i "greksident"

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je da ne može da isključi mogućnost izlaska Grčke iz evrozone, a usput je skovana i nova reč - "greksident"

Tako se posle prihvaćenog pojma "greksit" od engleskih reči Greece i exit (izlaz), pojavila i kovanica od reči Greece i accident (nesreća, nesrećan slučaj), koju je Šojble iskoristio kako bi u svom oštrom verbalnom ratu sa grčkim kolegom Janisom Varufakisom ukazao na posledice Grčke odluke da "greškom izađu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz evrozone".

Nemački ministar, koji se otvoreno protivi novoj vladi u Grčkoj, a posebno otvoreno Varufakisu, izjavio je da je Evropa i dalje spremna da pomogne, ali da Grčka prvo mora da pomogne sama sebi i dozvoli drugima da joj pomognu.

Nemci prvi put većinom za izlazak Grčke

Većina Nemaca smatra da je najbolje rešenje da Grčka izađe iz evrozone, pokazuje novo istraživenje koje objavljuje "Špigl". Za samo tri nedelje broj onih koji su za izlazak Grčke narastao je za 11 procenata, na 52 odsto, dok je za ostanak 40 odsto Nemaca. Preostalih osam odsto je dalo odgovor "ne znam".

"Što se tiče odgovornosti, jedini koji mogu da odluče šta će se dalje desiti jesu Grci, a kako mi ne znamo šta tačno oni koji vode Grčku rade, ne možemo da isključimo nijednu, pa ni tu mogućnost", rekao je Šojble u Austriji, govoreći o "greksidentu".

Šojble je ponovio svoje krute stavove da Grčka mora da ispuni sve svoje obaveze ili će ostati bez daljih isplata u važećem programu pomoći.

"Ne možete rešavati ovaj problem tako što ćete od drugih praviti žrtvene jarce", rekao je Šojble.

I ministar finansija Austrije Hans Jerg Šeling upozorio je na opasnost od "slučajnog spoticanja Grčke iz evrozone".

On je na zajedničkoj konferenciji u Beču sa Šojbleom ukazao da se povećava kriza poverenja između evropartnera i Grčke.

"Nesrećan slučaj bio bi gori od svega što možemo regulisati"“, naglasio je Šeling.

Austrijski ministar je dodao da Grčka želi da ostane u evrozoni, što žele i zemlje članice, ali da je teško predvideti kako će se

"Ne može se predskazati da li ovaj nesrećan slučaj može da se dogodi", kazao je on dodajući da postoje napori u svakoj zajedničkoj izjavi oko svake rečenice, a da je narednog dana sve drugačije zbog Atine.

Prema njegovim rečima, potrebne su konkretne brojke, jer niko ne poznaje podatke o realnom stanju u Grčkoj.

Sseling ističe da je neophodno da se ponovo uspostavi dijalog na nivou institucija, kao i da se razmotri budžet, kako bi mogle biti donete ispravne odluke.

Istovremeno je Šeling izneo lični utisak da EU članove nove vlade u Atini vidi kao visokoobrazovane kolege, koji međutim, imaju nedostatak političkog iskustva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šojble: Ne može se isključiti „neuredan“ izlazak Atine

Izvor: Capital.ba, 13.Mar.2015

BEČ, Njemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je danas da se ne može isključiti mogućnost „neurednog“ izlaska Grčke iz evrozone, ukoliko Atina ne postigne dogovor sa svojim međunarodnim kreditorima. „U mjeri u kojoj je sama Grčka odgovorna i donosi odluke o onome šta će se...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.