Izvor: RTS, 17.Feb.2022, 08:13

Savet bezbednosti UN o Ukrajini - Vašington upozorava da će Moskva naći izgovor za napad; Rusija: Optužbe neosnovane

Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je ukrajinsko-rusku krizu "rizičnim momentom" tokom obraćanja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, dok je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova rekao je da su pokušaji da se okrivi Rusija "uzaludni i neosnovani". Rusija je saopštila da je objavila novi video u kojem se vidi povlačenje trupa sa granice sa Ukrajinom. Snimci iz satelita američke kompanije "Maksar" potvrđuju da je deo snaga napustio teritoriju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali da se pojavila neka nova oprema. Kijev je zatražio da se održi sednica Saveta bezbednosti na kojoj bi se raspravljalo o rezoluciji Dume kojom se priznaje nezavisnost Luganska i Donjecka. U Donbasu novo kršenje primirja.
Rusija je i u utorak objavila snimke povlačenja svojih trupa sa granice sa Ukrajinom, a juče je saopštila da se jedinice ruskog Južnog vojnog okruga vraćaju u garnizone nakon manevara na Krimu.

Ipak, sa Zapada su tada stigle tvrdnje da se broj ruskih trupa nije smanjio, a neki su tvrdili da se čak i povećao.
Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da NATO uz pomoć satelitskih snimaka može da dokaže da Rusija nije povukla trupe, a američki šef diplomatije navodi da se vojnici kreću ka granici, a ne od nje.
"Postoji ono što Rusija kaže. Postoji i ono što Rusija radi. I mi nismo videli nikakvo povlačenje njenih snaga. I dalje vidimo kako se njene ključne jedinice pomeraju ka granici, a ne udaljavaju od nje", rekao je Entoni Blinken.
Ukrajina je juče zvanično zatražila da se održi sednica Saveta bezbednosti UN, kako bi se diskutovalo o tome što je Rusija napravila korak ka priznanju tzv. republika Luganska i Donjecka.
Ministri odbrana zemalja članica NATO-a poručili su u sredu posle sastanka u Briselu da su ozbiljno zabrinuti zbog "velikog, ničim izazvanog i neopravdanog" gomilanja ruske vojske.
"Pozivamo Rusiju, najčvršće moguće, da izabere put diplomatije i da odmah prestane sa gomilanjem vojske i povuče svoje snage iz Ukrajine u skladu sa svojim međunarodnim obavezama", navodi se u zajedničkom saopštenju ministara Alijanse.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.